Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Korona on jo ovella – Joulun alla tuli taas uusia rajoituksia, eikä mikään niistä riitä yksin

Jouluvalmisteluja sävyttävät tänäkin vuonna erilaiset rajoitukset, eikä syyttä. Keskiviikkona Suomessa tehtiin ennätys: uusia koronatartuntoja todettiin yhden päivän aikana noin 2 800 ja tehohoidossa oli yli 60 koronapotilasta.

Osaa väestöstä rajoitukset, rokotukset ja pelkästään koronasta puhuminen väsyttävät. Korona leviääkin erityisesti rokottamattomien parissa ja niissä lähikontakteissa, joissa maskien käyttö ja turvavälit eivät toteudu. Nyt hallitus kiristi rajoituksia erityisesti ravintola-alalla ja tapahtumatuotannossa, mutta säästi lasten ja nuoren arkea suurilta muutoksilta. Tämä on hyvä asia. Silti rajoitukset olisivat voineet ankarampiakin. Julkisissa kulkuneuvoissa ja kaupoissa moni liikkuu ilman maskia. Pehmeät suositukset eivät ole sama asia kuin selkeät velvollisuudet. Paikalliset aluehallintovirastot voivat toki tehdä tiukempia rajoituksia, kuten Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla on tehty.

Myönteistä on se, että erilaiset keinot halutaan ottaa käyttöön. Hallitus suosittelee kotitestien tekemistä aina ennen tilaisuuksiin osallistumista. Tätä käytäntöä kannattaisi suosia myös harrastusporukoissa. Joissain Euroopan maissa urheilujoukkueissa edellytetään kotitestin tekemistä kerran viikossa. Suomessa on voimassa inhimillinen linja. Esimerkiksi Italiassa ei pääse töihin ilman rokotussarjaa ja jos ei tule töihin, ei saa palkkaa.

Omikron-virusvariantti on tuonut mukanaan uuden tilanteen. Kahden rokotuksen jo tarjoama suoja ei olekaan enää niin tehokas. Erityisesti ikäihmisten ja riskiryhmäläisten olisi tärkeä saada kolmas rokotus. Hallituksen linjaukset rajoituksista pyrkivät vastaamaan tähän tilanteeseen, mutta toimia voisi kohdistaa vielä tehokkaammin esimerkiksi rajalla. Riittääkö pelkästään turistien testaaminen ennen maahantuloa? Suomalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat saavat vapaasti palata Suomeen. Kaakkois-Suomessa heitä on paljon.

heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi

Ehkä urheilujoukkueissa voitaisiin edellyttää kotitestin tekemistä kerran viikossa eurooppalaiseen tapaan.