Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon

Sote-uudistuksen toimeenpanossa erityinen huomio on suunnattava lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Huomattava osa mielenterveyden häiriöistä kärsivistä lapsista ja nuorista ei saa tällä hetkellä tarvitsemaansa hoitoa.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden riittävyys ja laatu on varmistettava jokaisella hyvinvointialueella.

Palvelut ovat tällä hetkellä riittämättömät ja pirstaleiset, ja niiden yhteensovittaminen perus- ja erikoisterveydenhuollon välillä sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden kesken toimii heikosti. Peruspalveluissa ei saa riittävää apua ja erikoissairaanhoito on pahoin ruuhkautunut.

Koronakriisi on entisestään lisännyt mielenterveyden tuen ja avun tarvetta, sillä kriisi on lisännyt mielenterveyden ongelmia ja aiheuttanut palveluvelkaa, kun palvelut ovat toimineet vajaatehoisesti.

Mielenterveystyön perustason voimavarojen tulee olla riittävät, jotta erikoissairaanhoito voi selviytyä tehtävästään.

Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita on lisättävä, jotta apua ja hoitoa on mahdollisuus saada nopeasti ja joustavasti. Esimerkiksi oppilas- ja opiskelijahuoltopalvelujen asianmukaiset resurssit on varmistettava.

Mielenterveyden pienistä pulmista voi kasvaa ajan kanssa suuria ongelmia, kun riittävää apua ei saa ajoissa. Tämän seurauksena painopiste siirtyy erikoissairaanhoitoon, joka ei selviydy suuresta potilasmäärästä. Kun lapset ja nuoret jäävät vaille riittäviä mielenterveyspalveluita, joudutaan monissa tilanteissa turvautumaan lastensuojeluun, vaikka tilanne olisi ollut hoidettavissa riittävillä terveydenhuollon palveluilla. Palvelujärjestelmän toimimattomuus tulee inhimillisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kalliiksi.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu sote-uudistuksen jälkeen sekä hyvinvointialueen että kunnan tehtäviin. Niiden on tehtävä tiivistä yhteistyötä.

Järjestöjen työllä on tärkeä merkitys mielenterveyden edistämisessä ja tukemisessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki edellyttää, että hyvinvointialue ja kunta tukevat järjestöjen toimintaedellytyksiä.

Christa Carpelan

toiminnanjohtaja

MLL:n Kaakkois-Suomen piiri ry