Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronaväsymys painaa kaikkia, mutta ministerien pitäisi näyttää esimerkkiä – Sanna Marinin anteeksipyyntö tuli varsin hitaasti

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) huonosti harkittua baari-iltaa on puitu koko kulunut viikko. Marin vietti aikaa ravintolassa lauantai-iltana. Kesken illan hän sai valtiosihteeriltään tietää, että on altistunut koronavirukselle. Marin jatkoi illanviettoa, koska ei saanut valtioneuvoston jäsenille lähetettyä tekstiviestiä, jossa kehotettiin välttämään kontakteja.

Keskustan johdon kommentit Marinin virheestä olivat varsin maltillisia. Puolessa välissä viikkoa selvisi, että myös kaksi keskustan ministeriä oli käynyt yleisötilaisuuksissa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä istui sunnuntaina salibandykatsomossa, ja puolustusministeri Antti Kaikkonen osallistui keskustanuorten juhlaan. Demariministereistä Ville Skinnari puolestaan kävi pelaamassa pipolätkää. Viesti kontaktien välttämisestä oli lähtenyt kaikille. Se oli kuitenkin epätarkka ja jätti ministereille tulkinnanvaraa.

Pandemiasta on kärsitty pian kaksi vuotta, ja aivan kaikki kärsivät koronaväsymyksestä – myös ministerit. Väsymys on inhimillistä, mutta siitä huolimatta valtioneuvoston jäsenten pitäisi jaksaa näyttää esimerkkiä koronarajoitusten noudattamisessa.

Kovin kauan tätä episodia ei kannata silti vatvoa. Marinin keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa oli jopa koomista, kun pääministeriltä kysyttiin, mitä hän viesti juomalla juuri Corona-merkkistä olutta.

Nyt ministerit saavat tarkemmat koronaohjeet ja valtioneuvoston sisäisen viestinnän aukot paikataan.

Sanna Marin pyysi toimintaansa anteeksi ja totesi, että hänen olisi pitänyt käyttää parempaa harkintaa. Anteeksipyyntö oli aiheellinen, mutta tuli varsin hitaasti. Oppikirjamaista kriisiviestintää sen sijaan oli, että Sanna Marin otti virheen omaan piikkiinsä eikä lykännyt vastuuta muille.

petri.karjalainen@kaakonviestinta.fi