Katukanava: Niina Malm kehuu hallituksen talouspolitiikkaa, mutta tosiasiassa Marinin hallitus on valinnut vaarallisen velkaantumisen tien

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm kehuu kirjoituksessaan (UV 7.12.) hallituksen talouspolitiikkaa. Tosiasiassa Marinin hallitus on valinnut talouspolitiikassaan uhkarohkean velkaantumisen tien, jolla ei ole mitään tekemistä koronakriisin kanssa. Hallitus lisäsi julkisen talouden alijäämää pysyvillä menoilla jo kautensa alussa, kauan ennen kuin koronasta oli tietoakaan. Marinin hallituksen toimien johdosta Suomen julkinen talous onkin valtiovarainministeriön ennusteen mukaan myös tulevina vuosina pysyvästi alijäämäinen, ellei suuntaa saada korjattua.

Toisin kuin Malm väittää, Suomen talouden pienempi koronakuoppa ei niinkään johtunut hallituksen politiikasta, vaan ensisijaisesti suosiollisesta elinkeinorakenteestamme, kuten Etlan marraskuussa julkaisemasta tutkimuksesta käy ilmi. Ruotsissa talous kärsi suunnilleen samalla tavalla kuin Suomen talous. Siitä huolimatta Ruotsin talous kasvaa lähivuosina Suomea nopeammin. Ei siis ole kuten Malm väittää, että olisi pitänyt sukeltaa ”todella syvään taantumaan”, jotta kasvu olisi nyt vielä kovempaa.

Ruotsissa on tehty ne kokoomuksen peräänkuuluttamat työmarkkinoiden rakenneuudistukset, jotka SDP ja Marinin hallitus ovat torpanneet kerta toisensa jälkeen. Sen vuoksi Ruotsin talous on merkittävästi Suomea kilpailukykyisempi. Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan Suomelle ratkaisun, joka olisi tuonut maahan yli 100 000 lisätyöpaikkaa, laskenut kaikkien palkkaverotusta ja ottanut ensi vuodelle kahden miljardin edestä vähemmän velkaa kuin hallitus. Lisäksi kokoomus olisi panostanut hallitusta enemmän tieteeseen ja tutkimukseen, eli tehnyt pysyviä tulevaisuusinvestointeja tuottavuuden nostamiseksi.

Imatran osalta todettakoon, että talous saatiin ylijäämäiselle uralle 2000-luvun alussa, kun kuntavaaleissa 1996 murtui SDP:n yksinkertainen enemmistö ja taloutta alettiin vaalia sille kuuluvalla vakavuudella.

Elina Valtonen

varapuheenjohtaja, kokoomus

Pia Rantanen

kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, Imatra

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka