Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vääntö lääkärihelikopterin sijoituspaikasta kaakossa jatkuu edelleen

Kädenvääntö lääkärihelikopterin sijoituspaikasta kaakossa jatkuu. Tämä siitä huolimatta, että uusi päätös asiassa päätettiin siirtää aluevaalien yli.

Viime viikon perjantaina Yle uutisoi, että toimintaa pyörittävän Finnhems Oy:n mukaan tukikohta olisi nopeampi ja edullisempi perustaa Lappeenrantaan kuin Uttiin. Yhtiö piti mahdollisena väliaikaisratkaisua Lappeenrantaan. Asia käy ilmi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) vastauksesta, jonka hän on antanut kouvolalaisen kansanedustajan Ville Kauniston (kok.) kirjalliseen kysymykseen.

Ministeriön mukaan asia ei ole kuitenkaan ollut siellä käsittelyssä pariin viikkoon, eikä asiassa ole mitään tuoretta käännettä. Kouvolalaiskansanedustajilla luonnollisesti on tarve nostaa aihetta julkisuuteen vaalien alla. Ministeriössä kun edelleen tehdään asiasta arviota. Kouvolassa pelätään, että Utin sijaan sijoituspaikka muuttuu kuitenkin Lappeenrannaksi.

Päätös kopterin sijainnista syntyi väännön jälkeen kohta kolme vuotta sitten. Tavoitteena oli, että toiminta olisi käynnistynyt jo tulevan vuoden alussa.

Utissa ilmeni kuitenkin vaikeuksia. Alunperin valittu paikka osoittautui huonoksi, koska se oli liian lähellä laskuvarjohyppääjien käyttämää aluetta. Uudet tontit taas ovat Finnhemsin arvioin mukaan sellaisia, jotka lisäisivät merkittävästi perustamisen kustannuksia.

Taustalla kopterikeskustelussa on joka tapauksessa oikeusasiamiehen linjaus siitä, että lääkärihelikopteritoiminnan pitää jatkossa yltää myös kaakkoiseen Suomeen. Edelleen paikkansa pitää myös se, että maantieteellistä tasa-arvoa Lappeenrantaan sijoittaminen palvelisi parhaiten. Utista ei Etelä-Karjalan pohjoispäähän lennetä.

Harmillisesti näyttää, että pohjalaiset saivat tämänkin ripeämmin maaliin. Seinäjoen uusi tukikohta valmistuu käyttöön vuoden 2022 lopulla. Tärkeintä on kuitenkin, että lopullinen päätös on järkevä.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi