Pääkirjoitus | Kotiin tuleva päivystys on iso ilon aihe erityisesti ikäihmisille – Kotikäyntien avulla jää pois monen potilaan kuljettaminen Kuutostiellä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) on toukokuusta 2021 lähtien toiminut kaksi liikkuvan päivystyksen yksikköä.

Toiminnan idea on se, että muuta kuin ensihoidon apua tarvitsevia ihmisiä autetaan heidän omassa kodissaan.

Kotiin tulevaa päivystystä pilotoitiin Etelä-Karjalassa jo vuonna 2016, jolloin toiminta käynnistyi ensin Lappeenrannassa ja vuotta myöhemmin myös Imatralla.

Liikkuvien päivystäjien ansiosta paikalle ei tarvitse kutsua ambulanssia tai potilasta ei jouduta omaisten voimin kuskaamaan Lappeenrantaan, usein ruuhkaiseen keskussairaalapäivystykseen.

Usein kotona hoidettavat ovat ikäihmisiä, joiden yleistila on heikentynyt. Tuollaisille potilaille on kohtuuttomalta tuntuva rasitus lähteä kymmenien kilometrien päähän keskussairaalan käytäville odottamaan hoitoa. Odotusajat voivat helposti venyä tunteihin, jotka kuluvat pahimmillaan ilman ruokaa ja juomaa. Kotiin tuleva päivystys on iso helpotus myös esimerkiksi lapsiperheille.

Valtaosassa käynneistä päivystysyksikkö pystyykin antamaan potilaille riittävän avun kotona. Heistä toimitetaan sairaalaan ainoastaan 20 prosenttia.

Kotikäyntien avulla jää pois myös monen potilaan kuljettaminen Kuutostiellä.

Tällä hetkellä liikkuvassa päivystyksessä työskentelee kuusi henkilöä, jotka ajelevat 12 tunnin työvuorojensa aikana milloin Luumäelle, milloin Uukuniemelle asti. Hatunnosto heille. Työ on varmasti vaativaa ja ajoin hyvinkin hektistä.

Hienoa olisi, jos palvelua pystytään jatkossa entisestään laajentamaan, sekä henkilöstömäärän että päivystysaikojen suhteen. Toiminnan hyödyt ovat kiistattomat.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka