Pörssisähkön hinta on käväissyt ennätyslukemissa, vaikka ulkolämpömittari on näyttänyt vasta normaaleja marraskuun pikkupakkasia. Syitä on monia. Norjan vähävetinen kesä, sähkön kysynnän kasvu kautta Euroopan, maakaasun kallistuminen ja sen polttamiseen tarvittavien päästöoikeuksien hinta on ainakin lueteltu sähkölaskun kasvattajiksi.
Suomi on pohjoismaisen sähköpörssin kautta kytköksissä Euroopan laajuiseen sähkömarkkinaan, ja kun kysyntä ja hinnat nousevat muualla, Suomi seuraa perässä.
Suomessa sähkö on ollut Keski-Eurooppaan verrattuna jopa poikkeuksellisen halpaa. Sitä on pidetty valttina, kun tänne on houkuteltu investointeja. Kun korona vielä painoi kysyntää ja hintoja alas vuosi sitten, tuntuvat hinnannousut nyt sitäkin kirpeämmiltä. Pörssisähköä ostava sähkölämmittäjä voi joutua varautumaan useita satoja euroja aikaisempaa suurempiin laskuihin tänä talvikautena.
Sekä kotitalouksille että yrityksille olisi toivottavinta mahdollisimman vakaa ja ennustettava sähkön hinta. Suuri osa myös tavallisista kuluttajista onkin tehnyt määräaikaisia sähkösopimuksia kiinteillä hinnoilla. Hinta voi kuitenkin niissäkin ajan oloon asettua pysyvästi totuttua korkeammalle tasolle, koska yhteiskuntaa ohjataan muun muassa päästöttömään liikenteeseen sähkön voimalla. Olkiluoto kolmosen käynnistyminen ensi kesänä, mikäli se vihdoin tapahtuu, tasaa osaltaan vähäpäästöisen sähkön tarjontaa kotimaassa.
Etelä-Karjalan teollisuudessa esimerkiksi Ovakon terästehdas Imatralla on suuri sähkön käyttäjä, ja joutuu sovittamaan tuotantoaan hintapiikkien aikana. Metsäteollisuus on energian suhteen omavaraisempaa, mutta hintakäyriä seurataan myös siellä.
Tavallisen kuluttajan kannattaa ehkä kaivaa esille sähkösopimuksensa ja ottaa selville oma vuosikulutuksensa. Sähkön säästäminen ei ole mielekästä, jos istuu pimeässä ja kylmässä sammutetun television seurassa, mutta on silti hyvä tiedostaa ja tutkia, mihin niitä kilowatteja oikein hurisee. Ainakaan ei kannata ruokkia sähkösyöppöjä laitteita turhan päiten.
ilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi