Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Korona on osoittanut arvaamattomuutensa jo monta kertaa – Hallituksen koronalinja osoittautui vääräksi

Eihän tämän näin pitänyt mennä.

Eduskunta kertoi palaavansa maskipakkoon. Presidentti perui Linnan juhlat. Ravintoloiden aukioloa ilman koronapassia rajataan. Etätyö- ja maskisuosituksia on tiukennettu ainakin pääkaupunkiseudulla.

Lisäksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on toivonut, että rajoituksista alueellisesti päättävät viranomaiset ottaisivat käyttöön vieläkin järeämpiä aseita.

Alkusyksystä hallitus ja terveysviranomaiset – toki siinä peesissä laajasti myös media – uskoivat, että yli 80 prosentin rokotekattavuus riittäisi koronan hillitsemiseen niin, että rajoituksista pikkuhilaa päästäisiin.

Viimeistään nyt pitää todeta, että pieleen meni. Hallituksen sote-ministeriryhmä kertoi torstaina uusita koronatoimista ja koko hallitus kokoontuu ensi viikon alussa linjaamaan asiaa.

Kiurun mukaan hallitus päätti torstaina rokotestrategian päivittämisestä. Alle 12-vuotiaiden rokottamiseen valmistaudutaan ja kolmannen rokotekierroksen yksityiskohtia suunnitellaan. Vaikuttavuudeltaan kaikkein suurin asia silti olisi niiden aikuisten rokottaminen, jotka eivät ole ottaneet ensimmäistäkään piikkiä.

Korona on osoittanut arvaamattomuutensa jo monta kertaa. Suomessa on annettu noin 8,5 miljoonaa koronarokotetta, mutta silti sairaalahoidossa on suuri joukko ihmisiä. Viimeistään nyt pitäisi ymmärtää, että hallituksen varautumisessa lähtökohdaksi pitäisi ottaa hyvin pitkäkestoinen epidemia, jossa tilanteet vaihtelevat nopeasti ja jossa erilaisia rajoitustoimia pitää saada joustavasti käyttöön.

Esimerkiksi koronapassin osalta hallitus on ollut jo monta kertaa myöhässä. Kun koronapassilla puututaan ihmisten perusoikeuksiin, sen käyttö on tietysti tiukasti lailla säänneltyä.

Olisiko vihdoin syytä valmistella sellaiset pykälät, joilla koronapassin käyttöalaa voidaan laajentaa, kuten muun muassa Palvelualojen ammattijärjestö ja Suomen yrittäjät ovat vaatineet? Sillä olisi vaikutusta myös rokottamisen vauhtiin.

timo.laitakari@kaakonviestinta.fi