Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Imatran kouluissa syntyy tuhansia kiloja ruokahävikkiä joka kuukausi – Kodeissa on syytä kannustaa syömään kouluruokaa ja jättämään turhat välipalat väliin

Meillä koululaiset ovat siitä onnellisessa asemassa, että heidän ei tarvitse pakata aamuisin eväsrasioita reppuun tai varata ruokarahaa lounasta varten. Suomessa on tarjottu maksuton kouluruoka vuodesta 1948 lähtien. Kun ruokailu oli vielä uutta ja pienet vatsat kurnivat sodanjälkeisinä vuosina, osattiin ruokaa arvostaa.

Viime vuosikymmeninä, yltäkylläisyyden lisääntyessä, on kouluruoan tasosta jaksettu nurista sitkeästi. Ruoan maku – tai mauttomuus –  ja sen koostumus ovat jatkuvasti suurennuslasin alla. Jo ekaluokkalaisen sanavarastosta löytyy takuuvarmasti kumiperuna.

Imatran keskuskeittiössätehdään kovasti töitä kouluissa tarjotun ruoan ja sen riittävyyden eteen. Siellä ollaan myös tietoisia ja pahoillaan kouluruoan heikosta arvostuksesta. Tavoitteena kun on tehdä mahdollisimman laadukasta ruokaa pienellä budjetilla.

Kouluruokaa toivoisi arvostettavan nykyistä enemmän. Makuasioista voi kinastella loputtomiin, mutta kun valmistetaan isoja määriä ruokaa mittavalle ihmisjoukolle, ei esimerkiksi mausteilla voi iloitella. Aina voi myös vääntää kättä siitä, onko kouluruokaan käytettävissä oleva raha riittävä.

Imatran kolmesta koulukeskuksesta tulee kuukausittain tuhansia kiloja ruokahävikkiä. Suurin osa siitä syntyy, kun ruokaa on tilattu enemmän kuin sitä kuluu. Hävikin määrä on sitä isompi, mitä useampi koululainen jättää ruoan väliin ja suuntaa mieluummin lähikauppaan patonkien, makeisten ja energiajuoman ostoon.

Imatran seudun kodeissa pitäisi kannustaa koululaisia syömään kouluruokaa. Vaikka se ei aina herauttaisi vettä kielelle, täyttää se mukavasti vatsaa. Ja tosiasia on, että joillekin koululaisille kouluruoka on päivän ainoa lämmin ateria.

Junioreja kannattaa myös opastaa mieluummin säästämään taskurahaeuronsa tarpeelliseen kuin käyttämään ne turhiin välipaloihin.

Imatralla koulujen hävikkiruokaa ei toistaiseksi myydä koululaisille tai lahjoiteta tarvitseville. Toivottavasti yhteistyökumppaneita jatkossa löytyy ja kaikki kouluruoka löytää syöjänsä.

minna.makinen@uutisvuoksi.fi