Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Sirupula koettelee joulukauppaa

Monissa liikkeissä joulunalusaika on vuoden tärkeintä aikaa. Kauppa käy – ja kävisi vielä paremmin, jos olisi mitä myydä. Tänä vuonna asiakkaille joudutaan aika ajoin osoittelemaan tyhjiä hyllyjä.

Maailmanlaajuinen komponenttipula on hidastanut monien elektronisten laitteiden ja autojen valmistusta ja pidentänyt uusien hankintojen toimitusaikoja. Esimerkiksi autokauppa sujuu olosuhteisiin nähden kohtuullisesti, mutta tiettyjä malleja voi joutua odottamaan kesään asti.

Ongelma ei koske ainoastaan Kaakkois-Suomea tai Suomea, vaan kyse on maailmanlaajuisesta materiaalipulasta ja jähmettyneistä toimitusketjuista. Suurin pula on puolijohteista eli siruista, joita käytetään niin älypuhelimissa, lasten leluissa kuin autoissakin. Tilannetta ei helpota tieto siitä, että komponenttipulan on ennakoitu jatkuvan pitkälle ensi vuoteen.

Saatavuus- ja toimitusongelmat ovat jarru vetreälle talouskasvulle. Ongelma koskee elektroniikan lisäksi rakentamista, teollisuutta ja ylipäänsä kulutusmarkkinoiden uusiutumista. Uudet tuotteet saapuvat hitaasti kuluttajien saataville. Jopa polkupyörien saatavuudessa on ollut ongelmia.

Hankalalla tilanteella voi toki olla hyviäkin puolia. Tavaroiden ja kulutushyödykkeiden harkitsevainen ostaminen olosuhteiden pakosta voi tukea vastuullisempaa kuluttamista, kun mitä tahansa ei voi ostaa ja saada heti. Jokaiselle löytyy varmasti lukuisia lahjavaihtoehtoja. Joulun alla on mahdollisuus pohtia läheisten ilahduttamista myös aineettomin keinoin. Liput kulttuurielämyksiin ja lahjakortit palveluihin lämmittävät mieltä, jos jotain tiettyä tavaraa ei kaupasta löydykään. Lahjaostoksilla on aina kannatettavaa suosia paikallista ja panostaa palveluihin, erityisesti nyt koronakurimuksen jälkeen.

heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi