Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Keskittäminen on vanhanaikainen tapa ajatella koulutusta

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) totesi Helsingin Sanomien haastattelussa, että korkeakoulupolitiikassa keskittämisen aika on ohi ja nyt parannetaan saavutettavuutta. Linja on oikea.

Tästä nousi kova poru keskittämistä vaativilta tahoilta: EK:n ja Akavan johtajat sekä joukko yliopistojen hallitusten puheenjohtajia ottivat kannan, jossa he vastustavat Kurvisen linjaa.

Koulutuksen keskittäjät pitävät yliopistojen suuruutta itseisarvona, koska epäilevät pienten korkeakoulujen tasokkuutta. Ympäri Suomen on laadukkaita yliopistoja ja korkeakouluja. Esimerkiksi LUT ja LAB tarjoavat erittäin laadukasta opetusta sekä pitkälle menevää tutkimusta, joka on kansainvälisestikin arvostettua. Koko ei siis ole määräävä tekijä, vaan laatu ja sitä on korostettava koko ajan. Sama pätee muuten maailman huippuyliopistoihinkin.

Alueelliset korkeakoulut haluavat laajentaa opintotarjontaansa vastatakseen alueiden yritysten ja koko yhteisön tarpeisiin. Tämä näkyy myös korkeakoulujen halussa hakea uusia koulutusaloja opinahjoihinsa. Keskustalaiset haluavat antaa yhä suuremmalle osalle ikäluokasta mahdollisuuden laadukkaaseen koulutukseen, turvata osaajien riittävyyden yrityksille maakunnissa sekä lisätä koulutuksen tasa-arvoa sekä saavutettavuutta.

Keskusta on ollut luomassa hajautettua maakuntien yliopisto- ja korkeakouluverkostoa ajatuksella, että kaikkialla maassa pitää olla mahdollisuus korkeatasoiseen koulutukseen ja kaikkialla maassa voi myös asua, harjoittaa ammattiaan sekä perustaa yrityksiä. Alueella opiskeleva nuori on merkki alueen elinvoimasta, eikä sitä pidä väheksyä.

Keskittäminen on vanhanaikainen tapa ajatella koulutusta. Internetin kautta tulevan etäopetuksen sekä paikallisen koulutuksen mahdollisuuksia on järkevä hyödyntää.

Koulutusta ei pidä järjestää vain suurimmissa kaupungeissa keskittäen opetus muutamaan suurimpaan väestökeskittymään. Koulutuspaikoilla on suuri vaikutus alueiden elinvoimalle.

Ari Torniainen

kansanedustaja (kesk.)

Etelä-Karjalan liiton valtuuston 1. varapuheenjohtaja

Lappeenranta