Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Hyvinvointialueiden ydin on hoitotiimeissä

Hyvinvointialueen tulevaa toimintaa valmistellaan Etelä-Karjalassa kovalla vauhdilla. Tammikuussa 2023 Eksote lakkaa olemasta ja hyvinvointialueen toiminta alkaa.

Pidän uudistuksessa erittäin tärkeänä sitä, että jokaisessa kunnassa on jatkossa oma tulevaisuuden sote-keskus. Siellä on mahdollisuus päästä nopeasti hoitoon ja palveluiden piiriin lähellä omaa kotia sekä saada apua tutulta hoitotiimiltä.

Tärkeää on, että sote-keskuksissa on mahdollisimman pysyvä henkilöstö: lääkärit, hoitajat, fysioterapeutit ja sosiaalialan ammattilaiset.

Tässä mallissa sote-henkilöstö oppii tuntemaan alueensa asukkaat ja heidän hoitohistoriansa. Henkilökunta pystyy hyödyntämään osaamistaan sekä kehittämään sitä moniammatillisessa yhteistyössä. Tämä luo myös turvallisuutta ja hyvinvointia alueen asukkaille.

Perusterveydenhuollon vastaanottotoiminta on ollut ruuhkautuneena pahasti jo vuosia ympäri Suomea. Tähän on vaikuttanut kehitys, jossa terveydenhuollon painopiste on siirtynyt perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon.

Myös lääkärit ovat sijoittuneet muualle kuin terveyskeskuksiin. Tämä painotus on rapauttanut pohjaa perusterveydenhuollolta ja erikoissairaanhoidon tarve on lisääntynyt pitkittyneiden jonojen vuoksi.

Sote-uudistuksessa tämä kehityskulku käännetään päälaelleen. Uudistuksessa vahvistetaan sote-keskuspalveluita, muun muassa hoitoon pääsee viikon sisällä. Hoitoprosessit ovat entistä nopeampia ja vaikuttavampia.

Tällainen malli on osoittautunut toimivaksi myös maailmalla. Esimerkiksi Norjassa tuore koko väestön kattava tutkimus puoltaa jokseenkin vastaavaa omalääkärimallia. Mitä pidempi oli potilaiden hoidon jatkuvuus samalla yleislääkärillä, sitä vähemmän potilaat käyttivät sairaaloiden päivystyspoliklinikoita ja sairaalahoitoa yleensä.

Kullakin alueella tarjottavat sote-palvelut ja hoitotiimimalli takaavat palveluiden entistä paremman laadun ja vaikuttavuuden.

Se on sote-uudistuksen tärkein uudistus.

Anneli Kiljunen

Eksoten hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja (sd.)

Lappeenranta