Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Eksotessa pitäisi ottaa käyttöön omalääkäri- ja omahoitajamalli – kaiken hoidon ei tarvitse olla Lappeenrannassa, vaan mahdollisimman lähellä potilaita

Eksoten alussa luvattiin monen asian helpottuvan ja parantuvan. Eksoteen siirryttäessä oli Parikkalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella yhteensä yhdeksän virkalääkäriä ja pari keikkalaista. Nyt on ainoastaan yksi virkalääkäri ja muut ovat keikkalaisia, joukossa kolme eläkeläistä. Monia toimintoja on keskitetty ja lopetettu, ja usein alkuvuosina oli lehdistä luettavissa johdon ajatuksia laajemmastakin palveluiden keskittämisestä.

Tämä on luonut työntekijöille epävarmuuden tulevasta, minkä takia moni maakunnan työntekijä on vaihtanut työpaikkaa. Sen seurauksena lääkäri- ja hoitajapula on tästä vain pahentunut. Terveyskeskusten vuodeosastojen lakkauttaminen on yhdessä kotihoito hyvä, laitoshoito huono – ideologian myötä romahduttanut monisairaiden ihmisten ja vanhusten hoidon porrastuksen. Nyt ihmetellään, miksi keskussairaala on täynnä ja päivystys ruuhkautuu sellaisista potilaista, jotka lääketieteellisesti arvioituna eivät sinne kuuluisi.

Kustannustehokkain perusterveydenhuollon toimintatapa kaikilla terveydenhuollon mittareilla mitattuna on omalääkäri- ja omahoitajamalli väestövastuullisesti toteutettuna. Tämä muistuttaa käytännössä maalaiskuntien ja pikkukaupunkien toimintatapaa. Yhteyskeskustoimintaa tulisi purkaa ja rakentaa noin 4-8 yleislääkärin kokoisia itsenäisiä ryhmiä, joissa yhtä lääkäri kohden on noin 1 300 asukasta.

Imatralla ja siitä itään asuu noin kolmannes maakunnan asukkaista. Olisi luonnollista, jos Honkaharju toimisi itäisellä alueella niiden palveluiden tarjoajana, joihin ei tarvita keskussairaalan tutkimuskapasiteettia. Tämä tarkoittaisi erikoispoliklinikkatoimintaa ja sisätautis-geriatris-yleislääketieteellistä kuntoutusta ja akuuttihoitoa. Kaiken hoidon ei tarvitse olla Lappeenrannassa, jos sille ei löydy lääketieteellistä perustetta, vaan hoito tulisi olla mahdollisimman lähellä potilaiden asuinpaikkaa.

Suomen pyrkimys kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa edellyttää myös julkisen sektorin toimintojen hiilijalanjäljen pienentämistä. On pyrittävä mahdollisimman hyviin ja kattaviin lähipalveluihin, jotta ihmisten liikkuminen saataisiin minimoitua. Tämä onnistuu pitämällä hyvä huoli jo olemassa olevista kuntien hyvinvointiasemista ( terveyskeskuksista ).

Vesa Örmark

terveyskeskuslääkäri

Rautjärvi