Katukanava | Imatra tarvitsee isoja muutoksia ja päätöksiä

Imatran kaupungin asuttamiseen, kaavoitukseen ja rakenneinfraan kohdistuvat strategiapäätökset tulee nähdä nyt.

Odottaminen pitää tulevaisuuden suunnittelun sumussa ja vaikeuttaa lähivuosien taloudenhallintaa.

Vuodesta 2023 eteenpäin 6–7 prosentin veroäyri ja laskennallinen valtionosuus takaavat saattohoitoa muutamaksi vuodeksi .

Nyt olemassa oleva kaupungin tulevaisuusstrategia ja sen vaatima tulokehitys tarvitsevat kaupungilta uusia päätöksiä, joilla tuodaan lisätuloja kaupungin kassaan.

Nykyisillä veronmaksajilla ei ole rahoja kaikkien elinkaaren ehtoopuolella olevien rakennusten ja vaaditun kunnallistekniikan ylläpitoon.

Nyt kaupungin infrastruktuurista tulee tehdä avoin kuntalaiskeskustelu, jonka lopputulos saatetaan edustuksellisen demokratian työpöydälle. Tämän on tehtävä selkeät päätökset siitä, mitä rakennuksia ja kaupunki-infraa Imatralla tulee säilyttää. Päätös on tehtävä nyt.

Imatralla kiinteistöjä rakennettiin vauhdilla 60–70-luvulla piittaamatta kiinteistöjen elinkaaresta ja syntyvästä korjausvelasta, velan jatkuvuudesta puhumattakaan.

Imatra suunniteltiin 1950-luvulla 100 000 asukkaan kaupungiksi. Sittemmin käytiin lähellä 40 000 asukkaan kokoluokkaa ja nyt ollaan menossa kohti 20 000 asukkaan kaupunkia. Kaupunkikonsernin omistamissa lattianeliöissä on myös tultu alaspäin.

Kiinteistöjen käyttöasteet vaihtelevat nollasta 90 prosenttiin. Niin vanhat kuin uudetkin lattianeliöt on pidettävä lämpöisinä omistajan toimesta. Kiinteistöjen hallinta on rahoitettava joko veroeuroilla tai jollain muilla euroilla.

Laki edellyttää, että omistajan on pidettävä kiinteistöt siistinä ja turvallisena myös elinkaaren loppusuoralla.

Kiinteistökulujen totuus ei tunteile, sillä ilmaisia kiinteistöjä ei ole olemassakaan.

Imatran tulevaisuuden elon ja olon a ja o on lähivuosien konsernin taloudenhallinta.

Tulojen keksimisessä tarvitaan joukkoviisautta esimerkiksi kaupungin omistamaan kiinteistömassaan upotettujen eurojen ja tyhjien lattianeliöiden järkevässä hallinnassa.

Tyhjien neliöiden lämmittämisen aika on eletty.

Veikko Hämäläinen (sd.)

MITRA Management Oy, hallituksen puheenjohtaja

Imatra

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka