Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kansanedustajien määrä laskee vaalipiirissä – Kaakkois-Suomen maakuntien on löydettävä entistä paremmin toisensa

Tuoreet väestöluvut Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kertovat karua kieltä. Kaakkois-Suomi menettää seuraavissa eduskuntavaaleissa kaksi kansanedustajan paikkaa. Taustalla on väen väheneminen.

Vuoteen 2040 asti ulottuvat ennusteet paljastavat, että määrä laskee myös kahden seuraavan vuosikymmenen aikana lisää.

Kansalaisilla on tapana irvailla ja ihmetellä edustajiensa työtä, palkkaa ja eläkkeitä. Se on kaikkien meidän oikeus. Toinen ja merkittävämpi puoli on siinä, että kansanedustajat ovat lainsäädäntötyönsä ohella vaalipiirinsä edunvalvojia ja viestinviejiä. Osa heistä nousee ministereiksi tai muihin vaikutusvaltaisiin asemiin.

Saadaanko jatkossa omien maakuntien tiehankkeita eteenpäin tai tuleeko alueelle uusia opiskelupaikkoja? Nohevimmat kansanedustajat voivat vaikuttaa hallituksen päätöksiin, kun vaalien jälkeen rakennetaan hallitusohjelmaa.

Siksi kansanedustajien määrällä on merkitystä vaalipiirin edunvalvonnalle.

Mistä päin vaalipiiriä paikat lähtevät? Sen päättävät luonnollisesti äänestäjät.

Jotain voi silti arvailla. Etelä-Savo on menettänyt pelkästään kuluvan vuoden aikana noin 800 asukasta. Lisäksi Joroinen ja Heinävesi vaihtoivat maakuntaa ja samalla vaalipiiriä. Niiden mukana Etelä-Savosta poistui 8 000 asukasta.

Kymenlaakson muuttotappio kuluvan vuoden aikana on noin 1 000 asukasta. Lisäksi Iitti vaihtoi myös vaalipiiriä ja maakuntaa. Se tarkoittaa noin 6 700 asukasta vähemmän.

Nämä siirrot voivat vaikuttaa siihen, missä vaalipiirin osissa vaikutukset ovat suurimmat. Kehitys voi johtaa myös siihen, että yhä harvemmin eduskuntaan noustaan pienistä kunnista.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen sanoo, että vaalipiirin sisällä maakuntien on jatkossa löydettävä paremmin toisensa. Sikanen on oikeassa. Vaalipiirin maakunnat ovat jo valmiiksi pieniä väestömäärältään, eikä vaalipiiri ole tähänkään saakka kuulunut maan suurimpien joukkoon.

Yhdistäviä asioita on riittävästi parempaan yhteiseen edunvalvontaan.