Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Etelä-Karjalassa Eksoten ja pelastustoimen asiat ovat pian uusien päättäjien vastuulla – Aluevaaleissa äänestetään myös tärkeysjärjestyksestä

Aluevaalit ovat tulossa. Mitä se tarkoittaa? Vaalit.fi -sivuston mukaan "hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta. Aluevaalit toimitetaan samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 lukien. Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan kuitenkin erillisinä vaaleinaan sunnuntaina 23.1.2022. "

Tulevan hyvinvointialueen tehtävänä on päättää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asioista. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulevat muodostamaan kaikki maakunnan kunnat. Tämä tarkoittaa 9 kuntaa, 5 326,37 neliökilometriä ja noin 130 000 asukasta.

Pelastustustoimi sekä sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistetään yhdeksi organisaatioksi. Meidän alueellamme se tarkoittaa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin voimien yhdistämistä. Aluevaaleissa eri hyvinvointialueille valittavat luottamushenkilöt päättävät 25–30 prosentista valtion budjetin käytöstä. Etelä-Karjalassa Eksoten ja palo- ja pelastustoimen osuus kuntien nykyisestä vuosibudjetista siirtyy kuntavaaleissa valittujen luottamushenkilöiden ulottumattomiin.

Aluevaaleissa kyseessä on: siun henki, siun rahat. Itse maksan mielelläni veroja vastineeksi oikeanlaisesta, oikea-aikaisesta hoidosta. Viimeksi tarvitsin astetta vaativampaa eikoissairaanhoitoa muutama vuosi sitten HUSin alueella. Toimenpide ja yö osastolla maksoivat alle sata euroa. Myös Eksoten alueella koen saaneeni hyvää tai vähintään tyydyttävää hoitoa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon puolella. Mietin vain, kuinka pitkään tämä on mahdollista kaikille hoitoa tarvitseville?

Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Henki ja terveys tulevat aina ensin. Uusien hyvinvointialueiden on taattava asianmukainen, oikea-aikainen ja asuinpaikasta riippumatta nopean ensivasteen hoito sekä turvallisuus kaikille. Miten tämä saavutetaan? Suu on pantava säkkiä myöten ja keskityttävä olennaiseen. Ensin suomalaisten hyvinvointi, työ ja yrittäjyys, sitten maailmanparantaminen ja turhat hallintohimmelit.

Saana Kokko

maakuntavaltuutettu (ps.)

Lappeenranta