Suomi on käynyt omaa koronataisteluaan vuoden 2020 maaliskuusta saakka. Muutaman kuukauden kuluttua jo kaksi vuotta.
Rajoituksia on purettu, rokotekattavuus on Etelä-Karjalassa maan huippuluokkaa ja koronan kanssa on opittu elämään.
Etelä-Karjalassakin koronatartunnat ovat eläneet viruksen luonteen mukaisesti aaltomaisesti. Juuri nyt tilanne on tasaantumassa, kun rokotekattavuus kahden annoksen osalta on Etelä-Karjalassakin yli 82 prosenttia. Ravintolat, teatterit ja monet muut ihmisiä puoleensa vetävät paikat ovat avanneet oviaan ja ihmiset ovat uskaltaneet liikkua vapaammin.
Siitä huolimatta saamme elää vielä pitkään koronan varjossa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula arvioi Uutisvuoksessa, että koronavirustartunnat kuormittavat avoterveydenhuoltoa ja keskussairaalaa vielä ainakin vuoden verran. Hoitovelkaa kertyy samaan aikaan muista sairauksista.
Karhulan arvioon liittyy tärkeä viesti. Rokotekattavuutta on päästävä Etelä-Karjalassakin nostamaan nykyisestään. Kun tartunnan saavat jatkossa pääasiassa rokottamattomat, he vievät samalla puhtia Eksoten muulta toiminnalta ja muita sairauksia sairastavien ihmisten hoidolta.
Vastuuta koronan torjunnasta pitää siis edelleen jaksaa kantaa. Osalle rokotteen ottaminen on terveydellisistä syistä mahdotonta, mutta erilaisissa salaliittoteorioissa piehtaroivat rokotevastaiset tahot vain hidastavat koronasta elpymistä levittämällä uhkakuvia rokotteiden vaikutuksista.
Ihmisten terveyden lisäksi pelissä on muutakin. Korona maksaa. Viimeistä eräpäivää ei vielä tiedetä, mutta jo nyt on puhuttu kymmenien miljardien lisälaskusta, kun huomioon otetaan erilaiset yhteiskuntaa tukeneet toimet.
Se on tarkoittanut Suomen velkaantumista. Vaikka koronan kukistamiseen ja esimerkiksi elinkeinoelämän tukemiseen liittyvä velanotto onkin hyväksytty melko laajasti, eurot on joskus maksettava takaisin.
harri.manskinen@kaakonviestinta.fi