Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ruuhka Etelä-Karjalan kylpylöissä osoittaa, että oma maa on vielä mansikka – Muualle mielivälle syyslomalaiselle kasvomaski on hyvä suoja ikäviin tuliaisiin

Kuluvasta syksystä on sukeutumassa matkailun vedenjakaja. Rajasäädösten kevenemisen ja rokotekattavuuden nousun myötä ihmiset tutustuvat uudelleen sisäiseen turistiinsa. Kotimaan kolkkien kiertelyn jälkeen käden ulottuvilla ovat jälleen myös kansainväliset kohteet. Ilmassa on tasapainoilua reissuvietin ja terveysturvallisuuden välillä. Mennäkö vai eikö mennä?

Moni päättää, että mennään. Lennot Etelä-Karjalasta Eurooppaan kiinnostavat jo siinä määrin, että Lappeenrannan lentokentältä lähtevien reittien määrä on nousemassa joulukuussa peräti viiteen. Maakunnasta kulkee tuolloin suoria lentoja Itävaltaan, Saksaan, Unkariin ja marraskuun tauolta palaavaan Italiaan. Reissukokemukset koronapasseista ja tiiviistä testaamisesta valavat tunnetta, että viruksen leviämistä estetään kohteissa tosissaan.

Syyslomaa vietetään jo monissa osissa Suomea. Sekä Imatran kylpylällä että Rauhan Holiday Clubilla on nähtävissä, että myös oma maa on vielä mansikka. Talot ovat tupaten täynnä. Kotimaisen matkailun varassa olleille kylpylöille tilanne on helpotus. Turvallisten kohteiden uskotaan houkuttelevan tulijoita myös talvikaudella.

Koronan poikkeusolojen myötä paikalliset matkailukohteet ovat saaneet pistää puolentoista vuoden ajan parastaan. Kun pääsy kaukomaille estettiin, pienetkin paikkakunnat kiinnostivat. Nyt punnitaan, mitä kokemuksesta on jäänyt mieleen. Saiko matkailija vierailultaan tunteen, johon haluaa palata?

Valinnan edessä ollaan ensi viikolla myös eteläkarjalaiskodeissa. Lomanvieton tavat vaikuttavat osaltaan siihen, miten koronatilanne maakunnassa elää. Tartuntamäärät on viimein saatu laskuun. Ensimmäisenä yli 80 prosentin rokotekattavuuden manner-Suomessa ylittäneessä maakunnassa on hyvät mahdollisuudet tukahduttaa virus niin, että joulusesonkia myytäisiin turisteille jo koronavapaana. Matkalaukkua pakkaavan on siis syytä heittää mukaan myös iso nippu kasvomaskeja.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi