Taide- ja kulttuuriala on joutunut lähes kohtuuttomaan tilanteeseen kuluneen vajaan kahden vuoden aikana. Ankarat koronarajoitukset ovat tehneet oman ammatin harjoittamisesta liki mahdotonta enemmistölle alan toimijoista.
Siitä huolimatta hallitus esitti ensi vuoden budjettiin reippaita leikkauksia Veikkaus-varoista. Liki 20 miljoonan euron leikkauksista olisivat kärsineet niin kirjastot, museot ja kansalliset kulttuurilaitokset kuin kulttuuritapahtumien järjestäjät ja elokuvatuotantokin. Liikunnan ja urheilun rahoitus olisi supistunut yli 11 miljoonaa euroa, tiede ja tutkimus hieman vähemmän.
Päätökset linjauksista oli jo tehty, mutta kohu leikkaussuunnitelmista yllätti osan hallituksesta, pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan lukien. Tilannetta ei helpottanut se, että Marin tunnelmoi ennen päätöksen tulemista julkisuuteen rennossa illanvietossa valikoitujen kulttuurivaikuttajien kanssa.
Torstaina tilanne muuttui nopeasti, kun Marin ilmoitti Twitterissä SDP:n haluavan perua kulttuurin leikkaukset. Ilmoitus aiheutti hämmennystä myös hallituksen sisällä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) asettui myötäilemään Marinia. Valtiovarainministeri, keskustan Annika Saarikko puolestaan suhtautui varauksellisemmin jo tehtyjen päätösten pyörtämiseen. Neuvottelut rahoituksen korjaamisesta siirtyivät perjantaille.
Tilanne herättää huolen siitä, millaisin perustein ja taustatiedoin hallitus tekee päätöksiään. Päätökset on pystyttävä tekemään niin perusteellisesti, että niiden takana voi seistä kovassakin paineessa. Nyt tyylipisteitä ei ole jaossa.
Moni taiteilija on ilmaissut julkisuudessa huolensa jatkuvasta epävarmuudesta. Ennustamattomuus ja epäjohdonmukaisuus vievät voimia tekijöiltä, joiden mahdollisuudet ansaita ovat pitkälti riippuvaisia julkisesta rahoituksesta.
heidi.ekdahl@kaakonviestinta.fi
Päätökset on pystyttävä tekemään niin perusteellisesti, että niiden takana voi seistä kovassakin paineessa. Nyt tyylipisteitä ei ole jaossa.