Katukanava: Puheenvuoro Ruokolahden kunnanjohtajasoppaan Rautalammilta – Kuinka kauan henkilö voi pitää kahta virkaa hallussaan?

Olemme hämmentyneinä seuranneet polemiikkia kunnanjohtaja Anu Sepposen ympärillä. Sepponen on pyrkinyt kahden vuoden aikana viidesti pois Rautalammilta hakemalla kunnanjohtajaksi Pieksämäelle, Kiteelle, Ruokolahdelle, Imatralle ja Luumäelle.

Monissa uutisissa Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä on tulkittu vain Ruokolahden valtuuston virheellisenä toimintana. Toki se oli sitä, mutta kunnalla on oikeus määritellä kunnanjohtajan palkka ja irtisanomisajan palkka. Anu Sepposen taistelu koskee juuri näitä ja muita kunnanjohtajan etuja.

Kuinka kauan henkilö voi pitää julkisella puolella kahta virkaa hallussaan? Sivutoimilupaa Anu Sepponen ei ole hakenut kummastakaan kunnasta. Hallinto-oikeus on määritellyt toisessa tapauksessa, että valittaja ei voinut olla virassa yhtä aikaa sekä Muhoksen kunnassa että Kuopion Pelastusopistolla.

Viranantomääräyksen jälkeen virka on otettava määräajassa vastaan tai siitä on irtisanouduttava. Odotimme irtisanomisen tai irtisanoutumisen tapahtuvan Ruokolahdella kunnanhallituksen virkamääräyspäätöksen jälkeen. Siinä ei ole silloin kyse ajojahdista vaan normaalista hallinnollisesta toimesta.

Rautalammille saapuessaan Sepponen esitti palkkatoiveensa, mutta jo vuoden kuluttua hänestä tehdyn valituksen tultua hylätyksi, hän esitti johtajasopimusneuvottelussa yli 20 prosenttia korkeamman palkkavaateensa. Sitä ei hyväksytty. Löydettiin kompromissi, 6 350 euron peruspalkka.

Hakeutumisyritykset pois alkoivat kuitenkin heti. Ei tullut kylä- tai heimopäällikköä, jota haimme, sillä Sepponen on koko ajan asunut Imatralla.

Sepposella oli Rautalammille tullessaan kunnalliselämän kokemusta yhdestä lautakunnasta Imatralla. Siksi hänen vaateensa palkka-asioissa eivät ole vertailukelpoista edeltäjiin nähden, eivät Rautalammilla eivätkä Ruokolahdella. Julkishallinnon viranhaussa tarkastellaan aina koulutusta, kokemusta ja muuta pätevyyttä julkisissa tehtävissä.

Me rautalampilaiset varmaankin hyväksymme perhesyyt muualle hakeutumisen perusteluna. Mutta ne eivät näemmä enää merkitse, koska Sepponen kertoo jatkavansa valitusten tiellä. Prosessi näyttäytyy uhkailuna, kiristyksenä ja ahneutena. Sepposen pitäisi pohtia, missä ja millä edellytyksillä haluaisi toimia kunnanjohtajana.

Pekka Hintikka

kunnanhallituksen pj. 2009–2012 (kok.)

Jorma Kukkonen

kunnanvaltuuston pj. 2013–2021 (sd.)

Rautalampi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka