Pääkirjoitus Odotettu vieras vilahtelee Saimaalla – Norpan paluu on tervetullut asia

Saimaannorppa on tekemässä paluuta eteläiselle Saimaalle. Kesällä veikeästä vieraasta saatiin nauttia jo monin paikoin. Malonsaaren liepeillä kesäkuussa oleskellut norppa houkutteli imatralaisia alueen rantapoluille, ja Ruokolahden Kekäleenmäellä norppa lepäili suvipäivänä laiturilla. Lokakuun alussa utelias yksilö havaittiin Joutsenon venesataman kohdalla.

Todellinen jymy-yllätys koettiin viime viikonloppuna, kun norppahavainto tehtiin Pien-Saimaalla Lappeenrannan ja Taipalsaaren rajalla. Vesistössä ei ole nähty norppia kymmeniin vuosiin.

Viime talven pesätarkastukset antoivat jo odottaa hyviä uutisia. Kyläniemen eteläpuoliselta Saimaalta löytyi tuolloin kaksi kuuttia. Oletettavasti synnytykset ovat onnistuneet alueella aiempinakin vuosina, mutta huonot sääolosuhteet ovat haitanneet pesien tarkastuksia.

Saimaannorppa katosi eteläiseltä Saimaalta aikoinaan metsästyksen vuoksi. Vuodesta 1979 alkanut suojelu pelasti henkitoreisiin surkastuneen kannan. Nyt norppia uiskentelee Saimaalla arviolta 430 yksilöä. Kanta on yhä hauras ja laji määritellään erittäin uhanalaiseksi.

Minne tahansa norppa siis saapuukin, se on syytä toivottaa tervetulleeksi. Maailmassa kannetaan paraikaa huolta luontokadosta ja lajien sukupuutosta. Norppa on esimerkki siitä, miten ihminen voi omaa toimintaansa muuttamalla mahdollistaa harvinaistenkin lajien kannan kasvun. Avainroolissa ovat olleet verkkokalastukseen tehdyt rajaukset, joilla ehkäistään nuorien kuuttien verkkokuolemia.

Juuri norppaan liittyvät suojelutoimet ovat usein nousseet alueellisiksi kiistoiksi. Verkkokalastuskiellot vaikeuttavat elinkeinokseen kalastavia. On hyvä muistaa, että Saimaalla on tärkeä rooli kotimaisen kalan saannissa. Norpan ja kalastuksen yhteen sovitteleminen tuleekin todennäköisesti olemaan arkipäivää pian myös eteläisellä Saimaalla. Sitä on pidettävä vain positiivisena, ja ratkaistavana asiana.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka