Brittien arjessa kipuillaan nyt todenteolla brexitin käytännön vaikutusten kanssa. Pulaa on niin polttoaineesta, elintarvikkeista kuin jopa brittien suuresta rakkaudesta – oluesta. Bensa- ja diesel-pumppujen äärellä on pahimmillaan heiluteltu nyrkkejä.
Tilanne juontaa juurensa Britannian eroon Euroopan unionista, joka astui täysimääräisesti voimaan kuluvan vuoden alussa. Tiukentuneiden maahantulosäädösten ja koronan seurauksena moni ulkomaan kansalainen suuntasi takaisin kotimaahansa. Erityisesti tämä tuntuu nyt rekkakuskien katona.
Arvioiden mukaan jopa 20 000 eurooppalaista kuljettajaa on muuttanut takaisin kotimaahansa. Kun sielläkin töitä riittää, omien läheisten lähellä työskenteleminen on varsin houkuttava vaihtoehto.
Britannian pääministeri Boris Johnson on brittien ahdingosta huolimatta viestinyt, että maa on nyt menossa ihan oikeaan suuntaan. Hänen tuoreen linjapuheensa mukaan brexitiä edeltäneeseen tilanteeseen ei ole mitään syytä palata. Malli oli hänen mukaansa huono, koska ulkomaalaisen työvoiman käyttö piti palkat alhaisina.
Ainakin Johnsonin ajama yhteiskunnallinen muutos on hallitsematon. Vaikka Johnson ei tätä puheissaan myönnä, käytännön toimissa se näkyy. Matalapalkkatöihin ei lyhyellä aikavälillä ole löytynyt kotimaasta uusia tekijöitä. Nyt hallitus yrittää houkutella ulkomaalaisia työntekijöitä myöntämällä tukun viisumeita ulkomaalaisille. Kysymysmerkki on, löytyykö ottajia.
Brittien esimerkin pohjalta voi ainakin todeta, että muissa maissa keskustelu EU:sta eroamisesta on tällä hetkellä vaisuhkoa. Ja ehkäpä ihan syystä.
eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi