Pääkirjoitus Etelä-Karjalassa ihmetellään nyt maskien alta paljastuvia ihmisiä – Rokotuksista kieltäytyvät ottavat harteilleen kasvavan taakan

Etelä-Karjalan koronatilannekuvaryhmä teki tällä viikolla odotetun linjauksen. Maakunta palasi vihdoin tautitilanteen luokittelussa korkeimmasta eli leviämisvaiheesta keskimmäiseen kiihtymisvaiheeseen. Vaikka korona kurittaakin yhä sairaanhoitoa, ovat tartuntaluvut laskeneet viime viikosta lähtien.

Kokoontumisrajoitukset ehdittiin poistaa jo syyskuun puolella. Suurin muutos näkyykin nyt ihmisten kasvoilla. Maskisuosituksen päivityksen myötä maskien käyttö perustuu jatkossa pitkälti jokaisen omaan harkintaan. Uutta käytäntöä jalkautettiin saman tien esimerkiksi maakunnan kouluissa, joissa moni oppilas saattaa nähdä luokkatovereidensa ilmeiden kirjon ensimmäistä kertaa.

Koronaluokituksen muutosta edistivät ennen kaikkea ihmisten omat toimet. Koronarokotuksen on todettu tuovan vahvan suojan virusta vastaan. Täyden rokotesarjan saanut voi liikkua ilman maskia tapahtumissa ja työpaikoilla turvallisin mielin. Maskin voi toki yhä ripustaa kasvoille, jos tilanne tuntuu sitä vaativan. Ruuhkaisissa sisätiloissa ja esimerkiksi joukkoliikenteessä se on yhä paikallaan.

Yhteiskunnat virkoavat ja kokoontumiset vapautuvat. Mutta sairaaloissa ei voida hengähtää. Korona on entistä enemmän rokottamattomien tauti, ja rokote on ottamatta myös yhä suuremmalla osuudella hoitoa tarvitsevista koronapotilaista. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) otti jo käyttöönsä numerot asiaa alleviivatakseen. HUS julkaisee jatkossa viikottain tiedot sairaalahoitoon otettujen koronaviruspotilaiden rokotustilanteesta.

Rokotuksista kieltäytyvät ottavat vastuulleen koko ajan kasvavan taakan. Vain riittävän korkea rokotekattavuus pistäisi viruksen niin tiukille, että paikoin voitaisiin elää varsin koronavapaita aikoja. On aina myös heitä, jotka eivät voi rokotetta ottaa, vaikka haluaisivatkin. Juuri heidän vuokseen pitäisi valinnanvaraa omaavien tehdä ratkaisunsa kokonaisuutta ajatellen.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka