Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Aluevaaleissa on tarjolla rahaa ja valtaa – Ehtivätkö äänestäjät ja ehdokkaat kiinnostua vaaleista tammikuuhun mennessä?

Suomessa järjestetään ensimmäiset aluevaalit ensi vuoden tammikuussa.

Vaaleihin ei siis ole enää kovinkaan pitkä matka, mutta ne eivät vieläkään näy kovinkaan paljon mediassa tai puolueiden agendalla. Yksi syy voi olla kesäkuulle venyneillä kuntavaaleilla. Kansalaisilla ja puolueilla on vaaliähkyä. Lisäksi ehdokkaita on hankala houkutella, kun mandaattikin on yhä hieman avoin.

Kaiken lisäksi vaaleja ei järjestetä lainkaan pääkaupunkiseudulla, jonka sote-palvelut rakentuvat edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin varaan. Se vähentänee pääkaupunkiseudun median mielenkiintoa.

Etelä-Karjalassa vaali-intoa voi vähentää se, että mitään mullistavaa palvelujen tarjontaan ei ole luvassa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on ollut mallina sote-uudistukselle, joten uusia ja ihmeellisiä näkökulmia voi olla vaikea löytää.

Kaikesta huolimatta vaalit ovat merkittävät. Ensinnäkin vaaleissa on tarjolla paljon rahankäyttöön liittyvää valtaa. Keitä ovat ihmiset, jotka Etelä-Karjalassa pyörittävät yli puolen miljardin euron kassaa?

Vieläkin tärkeämpää on se, että hyvinvointialueilla hoidetaan ihmisten terveyttä ja turvallisuutta koskevia asioita tasa-arvoisesti. Ja kuten aina vaaleissa, näissäkin toteutetaan kansanvaltaa.

Huolta on kannettu, ja aiheestakin, aluevaalien äänestysprosentista. Jos äänestysprosentti jää alhaiseksi, kansan tahto ei aidosti toteudu. Viime kevään kuntavaalien äänestysprosentti 55,1 oli alhaisin 70 vuoteen. On täysin mahdollista, että aluevaaleissa lukema jää alle 50:n.

Etelä-Karjalan pienissä kunnissa ollaan huolissaan niiden äänen kuulumisesta ja toisaalta tiedon saamisesta hyvinvointialueilla. Lappeenranta on jatkossakin suurin vallankäyttäjä sote- ja pelastuspalveluissa, mutta vaaleissa ratkeaa kuinka suuri.

Osa pienistä kunnista voi jäädä kokonaan ilman edustusta. Onkin oletettavaa, että pienissä kunnissa puolueet pyrkivät keskittämään ääniä pienen ehdokasjoukon taakse.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi