Pääkirjoitus Veroparatiiseja moralisoidaan, mutta silti niissä pyörii satoja miljardeja euroja

Veroparatiisit elävät ja voivat hyvin. Näin voi päätellä uutisista, joita on alkanut tihkua kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:n tekemistä tutkimuksista. Suomalaisista medioista selvitystyössä oli mukana Yle, joka kertoo Pandoran papereiksi nimettyjen asiakirjojen sisällöstä.

Hyvä uutinen on, ettei suomalaisia poliitikkoja ole mukana nyt paljastuneissa veroparatiisiyhtiöissä. Listoilla on 200 suomalaista, joiden joukossa on ennakkotietojen mukaan paljon rikoksista tuomittuja.

Kiinnostava nimi listoilla on Venäjän ja Suomen passit omaava liikemies Gennadi Timtsenko. Asiakirjoista selviää, että Timtsenkon tilille järjesteltiin noin miljardin euron lainat veroparatiisiyhtiöistä. Sittemmin Timtsenko osti lainarahoilla merkittävän osuuden venäläisestä kaasuyhtiö Novatekistä.

Timtsenkon tiedetään kuuluvan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin väittää Ylen haastattelussa Timtsenkon olevan Putinin bulvaani.

Pandoran papereiden yllättävin poliitikkonimi on Britannian entinen pääministeri Tony Blair. Blair osti neljä vuotta sitten seitsemän miljoonan euron arvoisen kiinteistön Lontoosta. Välittäjänä oli Neitsytsaarilla toimiva veroparatiisiyhtiö. Kiinteistön omisti aiemmin bahrainilainen ministeri.

Nykypoliitikoista Pandoran papereissa esiintyy Tsekin pääministeri Andrej Babis. Hän osti 20 miljoonan euron arvoisen linnan Ranskasta veroparatiisiyhtiön kautta. Babis ei ole ilmoittanut yhtiö- ja linnaomistuksestaan sidonnaisuusilmoituksessa.

Veroparatiisissa toimiminen ei ole välttämättä laitonta. Mutta yhtiöiden kautta voidaan pyörittää laitonta veronkiertoa. Siksi veroparatiiseja kritisoidaan ja niiden haitallisuus tunnistetaan. Silti niissä pyöritetään satojen miljardien bisnestä. Veroparatiiseja koskevat lait ovat kansainvälisesti liian löperöjä.

Hattua pitää nostaa toimittajajärjestölle, joka tekee uutterasti töitä veroparatiisiyhtiöiden kimpussa. Tämän työn avulla veroparatiisien mittaluokka ja ongelmat avautuvat myös suurelle yleisölle.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka