Pääkirjoitus Asiantuntijoiden viestit kertovat selkeää kieltä koronan tilannekuvasta – hallituksella tuntuu olevan tästä erilainen näkemys

Koronatilanne Suomessa on muuttunut radikaalisti keväästä. Asiantuntijat toistavat toistamistaan, että korona on nyt rokottamattomien tauti, joka leviää perheissä ja vaikkapa kouluissa. Sairastuneiden ja vakavasti sairastuneiden keski-ikä on tippunut dramaattisesti sitten kevään.

Asiantuntijat haluavat viestillään vaikuttaa kahteen asiaan. Tärkein kohde ovat ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta ole ottaneet yhteiskunnan heille tarjoamaa rokotetta. Mitä suuremmaksi rokotekattavuus saadaan, sitä helpompi kaikkien arjesta tulee.

Toinen viesti asiantuntijoilta kohdistuu poliittisille päättäjille. Taudin riskit rajautuvat varsin selkeästi, ja siksi rajoitustoimien pitäisi kohdentua oikeisiin paikkoihin.

Valitettavasti näin on tapahtunut ja tapahtuu liian hitaasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suomii hallituksen koronstrategiaa harvinaisen kovasanaisesti. THL löyhentäisi ulkomailta Suomeen tulemisen kriteerejä, hyväksyisi Sputnikin maahantuloon oikeuttavien rokotteiden listalle ja löyhentäisi lasten harrastamiseen liittyviä rajoituksia.

THL alkaisi siis vapauttaa yhteiskuntaa nykyistä reippaammin kuin hallitus tai oikeammin sosiaali- ja terveysministeriö. Hallitus on käynyt lukuisia sisäisiä paineja, joissa STM on ollut jarruosasto muiden ministeriöiden vaatiessa rajoitusten purkamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti perjantaina Ilta-Sanomien haastattelussa, että nyt on aika alkaa elää normaalia elämää. Toivon mukaan Marinin viesti on koko hallituksen tahto. Ja jos ei ole, pääministerin tehtävä on muovata siitä yhteinen tahto.

Suomalaiset hoitivat oman roolinsa koronataistelussa hämmentävän hienosti. Rajoituksiin ja varotoimiin sitoutuminen oli kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa. Nyt päättäjien tehtävä on antaa tästä palkinto niille, jotka ovat kantaneet hienosti vastuunsa, eikä rangaista ylirajoittamalla elämistä.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka