Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Etelä-Karjalan kärkihankkeet ovat ajankohtaisia juuri nyt – Poliittista voimaa ja edunvalvontaa tarvitaan niiden viemiseksi maaliin

Etelä-Karjalan maakuntavaltuuston uusi puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) linjaavat Etelä-Saimaan haastattelussa maakunnan kärkihankkeita.

Kärjessä ovat odotetusti väylähankkeet, Etelä-Karjalalle epäreilu EU-tukien kriteeristön muuttaminen ja yliopisto.

Suurimmat väylähankkeet eli Imatran ja Svetogorskin välisen raideliikenteen muuttaminen kansainväliseksi ja kaksoisraiteen jatko Lappeenrannasta Luumäelle liittyvät kiinteästi jo aloitettuun kaksoisraideprojektiin. Siihen on investoitu jo nyt satoja miljoonia euroja, joten jatko olisi varsin perusteltua.

Euronsa on ansainnut myös pussinperäksi kutsuttu UPM:n ratapiha Lauritsalassa.

Itsestäänselvyyksiä väyläinvestoinnit eivät ole, vaikka ne ovat mukana lausuntokierroksella olevalla 12 vuoden investointilistalla.

Joka tapauksessa investointilista on ajankohtainen juuri nyt. Ja siksi väylähankkeita on ohjattava maaliin Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana.

Väylähankkeet ovat merkittäviä Etelä-Karjalan teollisuuden kilpailukyvylle, matkailun kehittämiselle ja monien muidenkin alojen työpaikoille. Tälläkin hetkellä Etelä-Karjalan teollisuusyrityksissä on suunnittelupöydillä tulevaisuuden investointeja. Myös siksi tieto uusista väylistä on niille tärkeää.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston toive saada valtiotieteellinen tiedekunta on myös ajankohtainen juuri nyt. Valtiolle hanke ei maksaisi mitään, joten mahdollisuuksia on. Kilpailu yliopistojen välillä on kovaa, joten tätäkin hanketta pitää ohjata loppuun saakka.

EU:n aluetukien kriteerien muutos Etelä-Karjalalle on monisyinen ongelma, johon on vaikea löytää kaikkia tyydyttävää ratkaisua. Tästä kertoo sekin, että asiaa on väännetty pitkään ilman tulosta.

Maakuntaliiton Kopra ja Kymäläinen eivät haastattelussa maininneet erikseen paljon esillä olleita Etelä-Karjalan elin- ja pitovoimaa. Kärkihankkeet liittyvät joka tapauksessa elinvoimaisuuteen. Erityisen suuri merkitys niillä on tulevaisuuden työpaikkoihin.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi