Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vaikka koronalla on Imatran seudulla pitkät jäljet, on löydettävä keinot palata normaaliin

Syksy on tarjonnut uuden askeleen kohti koronanjälkeistä elämää. Kokoontumisrajoitusten purkaminen on ollut Imatran seudullakin kaivattu merkki. Nyt on lupa harrastaa, tavata läheisiä ja lähteä jopa matkoille. Asiakas- ja yleisötiloja koskevat yhä tartuntatautilain hygieniavaatimukset, mutta normit ovat nyt laveammat.

Entiseen menoon palaaminen on toiselle helpompaa kuin toiselle. Osa väestöstä on vielä pitkään varuillaan uuden viruksen edessä. Itärajan tuntumassa tasapainon löytämistä vaikeuttaa Venäjän tilanne. Se, mitä uusi normaali meillä päin on, tiedetään vasta rajan yli tapahtuvan kanssakäymisen vapauduttua.

Rokotekattavuuden kasvaessa korona on muuttumassa muiden kulkutautien kaltaiseksi. Se on toki vaarallinen, pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaksi. Kahden rokotuksen tuoma suoja vähentää kuitenkin vaikeita tautimuotoja tehokkaasti.

Rokotettujen määrän lisäksi moni asia puoltaa olojen vapautumista. Haavoittuvimmissa ryhmissä olevat saanevat kolmannen rokotuksen vielä syksyn aikana. Paikallisten epidemioiden voimaa heikentää se, että valtaosa ihmisistä on oppinut suojaamaan itseään ja muita.

Viime vuoden keväästä asti koronatilannetta on seurattu Uutisvuoksessa päivittäin tartuntatapausten määrillä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ylläpitämät tilastot ovat antaneet kuvan viruksen leviämisestä maakunnassa. Nyt tilanne on normalisoitumassa, ja myös Uutisvuoksi siirtyy koronan suhteen pitkäjänteisempään uutisointiin. Kerromme jatkossa tartuntaluvuista pääsääntöisesti viikoittain.

Korona on yhä läsnä. Eksotella oli viikon alussa sairaalahoidossa kuusi koronapotilasta, mikä on maakunnan mittakaavassa paljon. Yksittäisiä altistuksia ilmenee säännöllisesti. Rokotteiden ansiosta ne eivät enää välttämättä johda laajoihin karanteeneihin, mutta tarkkana jokaisen on silti oltava. Hygieniasta huolehtiminen ja rokotuksen ottaminen ovat yksinkertaiset aseet taistelussa normaaliolojen puolesta.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi