Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tulevaisuuden eläke saattaa pienentyä roimasti, jos nykymeno jatkuu

Suomalainen eläkejärjestelmä on ollut toimiva. Työntekijät ja työnantajat ovat maksaneet palkoista säännöllisesti eläkemaksuja. Eläkeyhtiöt ovat maksaneet näillä rahoilla eläkkeitä ja sijoittaneet rahoja viisaasti. Kassa on kestänyt hyvin.

Nyt ulkopuolinen asiantuntija haastaa päättäjät arvioimaan tilannetta uudelleen. Eläketurvakeskus tilasi selvityksen tanskalaiselta professori Torben M. Andersenilta. Selvitys kertoo, että seuraavat parikymmentä vuotta pärjätään suunnilleen nykyisillä eläkemaksutasoilla. Mutta sen jälkeen niitä on korotettava merkittävästi.

Professori Andersenin mukaan eläkkeiden maksuvalmius voidaan ratkoa kahdella tavalla. Toinen vaihtoehto on tehdä päätöksiä sitten, kun ongelma on aidosti sylissä. Toinen, ennakoiva tapa on alkaa varautua muutokseen ja tehdä siihen liittyviä päätöksiä hyvissä ajoin.

Jos eläkemaksuja lähdetään korottamaan, työntekijöiden ostovoima leikkautuu. Työnantajille korotus merkitsee lisäkuluja, ja kannattavuus kärsii. Jos työntekijöiden ostovoima pienenee eläkemaksujen kasvun takia, aletaan helposti vaatia palkankorotuksia tai verojen alentamista. Verojen alentaminen voisi onnistua silloin, jos veropohja laajenee. Mutta verokertymän lasku leikkaa puolestaan julkisia palveluja. Julkisia palveluja taas tarvitaan, koska väki vanhenee.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto pitää Ylen haastattelussa tärkeänä, että eläketuottojen sääntelyä voitaisiin avata. Kauton mielestä 240 miljardin euron eläkevarallisuudelle olisi mahdollista saada nykyistä parempi tuotto, jos sääntelyä höllennettäisiin.

Andersen kehottaa aloittamaan keskustelut eläkkeiden rahoittamisesta välittömästi. Hän pitää asian puimista välttämättömänä myös siksi, että julkisen talouden kestävyysvaje kasvaa.

Työuraansa aloittelevat ovat saattaneet vitsailla siitä, että tokkopa he eläkkeelle pääsevät, koska siihen ei ole varaa. Ihan niin synkkä tilanne ei Andersenin raportin mukaan sentään ole. Mutta tuskin tuolle vitsille kannattaa enää nauraa.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi