Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Holopainen jännittää nyt ministerin paikkaa – Nousu hallitukseen on mahdollista, mutta monta kiveä on vielä käännettävänä

Lappeenrantalaisen Hanna Holopaisen valinta vihreiden puheenjohtajistoon ei tullut täysin puskan takaa. Puolue näyttäytyy julkisuudessa Helsingin ja muiden kasvukeskusten kautta, mutta viime eduskuntavaaleissa vaalivoitto perustui myös menestykseen maakunnissa.

Holopainen teki kampanjaansa korostaen maakuntien asiaa ja se näkyy varapuheenjohtajavaalin lopputuloksessa.

Kun imatralainen Niina Malm valittiin jo viime vuonna SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, Etelä-Karjalassa on nyt kaksi hallituspuolueen kansanedustajaa puolueidensa puheenjohtajistossa.

Jos Malm ja Holopainen eivät jää vain puolueidensa äänitorviksi ulospäin, on Etelä-Karjalan on mahdollista saada omia keskustelualoitteitaan paremmin esiin. Joka tapauksessa he ovat mukana pöydissä, joissa päätöksiä valmistellaan.

Holopaiselle uusi tehtävä voi olla tie myös hallitukseen. Sisäministeri ja puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo jää piakkoin äitiyslomalle. Sijainen löytyy uudesta varapuheenjohtajakolmikosta.

Holopainen on omiensa joukossa melko tuntematon. Paljon valtaa on Helsingissä ja se suosii esimerkiksi helsinkiläistä Atte Harjannetta.

Vihreiden aloite kannabiksen laillistamisesta voi antaa mahdollisuuksia Holopaiselle. Huumerikollisuuden torjunta kuuluu Ohisalolta vapautuvan sisäministeriön hallinnonalalle kuuluvien poliisiviranomaisten ja rajavartiolaitoksen kautta.

Holopaisen kanta poikkeaa vihreiden, ja Harjanteen, kannabis-linjasta. Hänen ei tarvitsisi sisäministerinä puhua kannabiksen puolesta samaan aikaan kun sote-painotteiset aluevaalit painavat päälle.

Vihreät jakautui kahtia äänestyksessä. Holopaisen ajatuksilla on siis puolueessa runsaasti tukijoita.

Holopaisen osakkeita nostattaa myös raja. Pitkä kokemus kunnallis- ja maakuntapolitiikassa ovat tuoneet Venäjään, rajaan liittyvät hankkeet ja toisaalta ongelmat vuosien saatossa tutuiksi.

Etelä-Karjalan kannalta mielenkiintoista on, että myös Ruokolahdelta Lappeenrantaan siirtyneen SDP:n Suna Kymäläisen nimi on ollut viime viikkoina ministerispekulaatioissa.

harri.manskinen@kaakonviestinta.fi