Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronastrategian päivittäminen polkee paikallaan ja sekavat lausunnot hämmentävät

Puolet suomalaisista on saanut kaksi koronarokotetta. Ensimmäisen rokotteen on saanut yli 70 prosenttia suomalaisista. Kahden rokotteen saaneilla on erittäin hyvä suoja koronan vakavaa tautimuotoa vastaan. Myös yhden rokotteen saaneilla tuo suoja on parantunut merkittävästi.

Suomessa oli maanantaina sairaalahoidossa koronan takia 97 ihmistä. Tehohoitoa heistä tarvitsi 20. Asiantuntijoiden mukaan korona leviää nyt nuorten keskuudessa. Se ei ole yllättävää, koska nuoria ei ole rokotettu lainkaan tai he ovat saaneet vasta ensimmäisen rokotuksen. Sairaalahoidon tarve on pysynyt kohtalaisen matalana, vaikka koronatartuntojen määrä on delta-variantin vuoksi palannut korkeisiin lukemiin. Nuorille korona ei ole niin vakava sairaus kuin vanhemmille.

Rokotustilanne heijastuu kuitenkin nihkeästi Suomen koronastrategiaan. Yhä edelleen Suomessa paukkuvat kovat rajoitukset ja karanteenit. Ei ihme, että rajoitukset aiheuttavat kipuilua. Tapahtuma-ala on tuonut selvästi ilmi sen, että rajoitusten perustelut eivät tunnu oikeudenmukaisilta. Sunnuntaina Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen ihmetteli Ylen haastattelussa, miksi messukeskukset ovat turvattomampia kuin kauppakeskukset. Esimerkiksi Ruotsissa messupaikat rinnastetaan kauppakeskuksiin, jotka saavat olla auki.

Vepsäläisen kommentti tiivistää hyvin Suomen koronastrategiaa linjaavan hallituksen ja sitä toteuttavien viranomaisten ongelman. Rajoituksia ei osata kohdentaa oikeudenmukaisesti eikä järkeen käyvällä tavalla. Kun korona leviää nyt rokottamattomien nuorten parissa, on outoa jarruttaa tapahtuma-alaa, jossa yleisö on keski-ikäistä.

Hallitukselta kaivattaisiin nyt selkeä viesti, miten rajoituksista siirrytään vapaampaan elämään. Mutta mitä saadaankaan? Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pelotteli jokin aika sitten koronan haastavan jälleen vakavasti terveydenhuollon kantokyvyn. Nopeasti terveydenhuollon asiantuntijat kumosivat Kiurun näkemyksen. Surullisen sekavaa.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi