Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Imatran autoalan opetuksen alasajo on osoitus Lappeenrannan päätäntävallasta ammatillisessa koulutuksessa – Osaavaa työvoimaa tarvitaan myös maakunnan pohjoispäässä

Ammattikoulutus on viimeisten vuosien aikana kokenut useita muutoksia. Kaikkien näiden muutosten keskellä Etelä-Karjalan kuntayhtymä (EKKY) uudistaa rakennuskantaansa. Lappeenrannassa kolmas koulurakennus on jo rakentumassa, Imatralla rakentamisessa ollaan vasta suunnitteluvaiheessa. Imatran uudisrakennus tulee olemaan kymmenien miljoonien sijoitus, mutta nyt on tullut eteen se tosiasia, ettei raha riitä kaikkeen. Niinpä säästöjä on lähdetty hakemaan opetuslinjojen lakkautuksista.

Viimeiset neljä vuotta olen toiminut EKKY:n hallituksen 1. varapuheenjohtajana ja tässä roolissa olen useaan otteeseen peräänkuuluttanut koko Etelä-Karjalan alueen ammatillisen koulutuksen tarpeiden kartoitusta. Meillä pitää olla selkeä suunnitelma sille, mitä koulutusta maakuntamme tulevaisuudessa tarvitsee ja missä ja miten koulutusta tarjotaan. Nyt teemme kuitenkin päätöksiä kiinteistösäästöt edellä.

Viimeisessä EKKY:n hallituksen kokouksessa äänestimme autoalan koulutuksen tulevaisuudesta. Ehdotuksena oli, että Imatran autopuolen koulutus lopetetaan. Teimme Suvi Rautsialan (sd.) kanssa muutosehdotuksen autopuolen koulutuksen jatkamisesta. Päivi Marttila (vihr.) kannatti ehdotustamme. Kaikki Lappeenrannan edustajat yhtä lukuun ottamatta (joutsenolainen Sami Jokelainen (kok.)) äänestivät lakkautuksen puolesta, Imatran edustajat Rautsiala, Marttila ja Prior sekä Rautjärven Timo Paajanen (sd.) muutosehdotuksen puolesta. Äänestystuloksen mentyä tasan 5–5 puheenjohtajan (Jouni Kemppi (kesk.)) ääni ratkaisi asian. Lappeenrantalaisten edustajien päätöksellä autoalan koulutus ajetaan Imatralla alas.

Autoalan alasajon, parturi-kampaajakoulutuksen välivuoden ja prosessikoulutuksen sisäänoton vähennyksen seurauksena Imatran ammattikoulussa on ensi vuonna tarjolla yli 50 yhteishaun paikkaa vähemmän. Lappeenrannassa paikkojen määrä kasvaa.

Ammatillisen koulutuksen linjapäätöksiä ei pidä tehdä rakennusinvestointeihin perustuen, vaan oppilaiden ja yritysten tarpeet huomioiden. Ammatillisen koulutuksen pitää pysyä monipuolisena ja kattavana molemmissa kaupungeissa. Tulevaisuuden osaavaa työvoimaa tarvitaan myös maakuntamme pohjoispäässä.

Sanna Prior

EKKY:n hallituksen 1. varapuheenjohtaja 2017–2021

Imatran kaupunginhallituksen jäsen (kok.)