Pääkirjoitus Asuntokauppa vetää hyvin Etelä-Karjalan kaupungeissa – Korona on saanut katsomaan kotia uusin silmin

Vanhojen asuntojen kauppa on käynyt maakunnan kaupungeissa edellisvuotta kiivaampana.

Lappeenrannan kauppamäärät kasvoivat tammi-heinäkuussa lähes 46 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliiton hintaseuranta. Poikkeuksellista oli se, että kasvu jatkui heinäkuussakin lähes 14 prosentin vauhtia vuoden takaiseen verrattuna – joka sekin oli vilkas kesä.

Myös Imatralla ostajia on ollut liikkeellä. OP-ryhmän mukaan kauppa kasvoi koko alkuvuonna lähes 40 prosenttia. Heinäkuussa vanhoja asuntoja kaupattiin edellisvuoteen verrattuna yli 27 prosenttia enemmän. Hintataso pysytteli kuitenkin matalana.

Mitä paikkakuntien myyntitilastoista sitten voi päätellä? Ainakin sen, että korona on vaikuttanut monella tapaa. Vuosi sitten epävarmuus ja lomautusuhka saivat monet lykkäämään ostopäätöksiään. Nyt tämä kysyntä purkautuu.

Samalla etätyö on vaikuttanut siihen, mitä asumisessa arvostetaan. Kun kotona vietetään aiempaa enemmän aikaa, moni kaipaa lisätilaa ja isompaa asuntoa.

Välittäjät ovat nähneet myös myönteisiä merkkejä muuttoliikkeestä. Nyt ostajina on aiempaa enemmän paluumuuttajia muualta Suomesta. Etenkin rantakohteita sisältävissä kunnissa on käyty vilkasta mökkikauppaa, ja niihin ollut myös kiinnostusta jäädä ympärivuotisesti asumaan.

Etätyö on vaikuttanut siihen, mitä asumisessa arvostetaan

Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä vanhojen asuntojen kysynnästä ei toki voi vetää. Koko Etelä-Karjalan maakunnan tasolla asuntokauppa väheni alkuvuonna.

Pitkällä aikavälillä väestökehityksestä kertoo se, että esimerkiksi Imatralla kaupat ovat kymmenessä vuodessa puolittuneet.

Silti tilastoista voi iloita. Lisääntynyt asuntokauppa viestii hyvästä vireestä paikkakunnalla. Koronasulkujen jälkeen nämä viestit ovat enemmän kuin tervetulleita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka