Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tiede ei voi olla peliriippuvainen

Kun Veikkauksen liiketoiminta koronan takia yskii, vaikeudet heijastuvat moneen suuntaan. Esimerkiksi uuden tutkimuksen rahoitus on pienenemässä ensi vuonna yli 50 miljoonalla eurolla, koska Veikkauksen liikevoitto ja jaettavissa oleva raha pienenevät.

Suomen menestymisen kansainvälisessä kilpailussa on hoettu perustuvan tutkimukseen, koulutukseen ja osaamiseen. Ilman niitä luonnonvaroiltaan vaatimattoman Suomen tulevaisuus näyttää turhan tummalta. Siksi tieteestä leikkaamisessa on isoja vaaroja, joista pitäisi käydä nykyistä syvällisempää arvokeskustelua. Tiede Suomessa ei voi yksinkertaisesti olla peliriippuvainen.

Tiede ei ole säästöpaineissaan yksin. Vastaavia, Veikkaus-rahojen vähenemisestä johtuvia leikkauksia on luvassa vielä paljon lisää. Ne iskevät esimerkiksi kulttuuriin, urheiluun ja liikuntaan.

Tilanne kuvastaa sitä, että Suomessa liian monet tahot ovat riippuvaisia rahapeliyhtiöstä. On paradoksi, että Veikkaus jakaa rahaa parhaimmillaan silloin, kun pelaaminen on vilkkaimmillaan. Samaan aikaan yhteiskunnalle koituu suurin lasku pelaamisen inhimillisistä haittavaikutuksista.

Päättäjät ovat liian pitkään suhtautuneet Veikkaukseen kaksijakoisesti – ottaneet mielellään yhtiön tuottamat rahat yhteiskunnan käyttöön ja toisaalta hyväksyneet, sopivissa paikoissa moralisoiden, pelihaitat. Poliitikot eivät ole kyenneet kuitenkaan tekemään mitään merkittäviä muutoksia Veikkauksen rooliin ja asemaan. Nyt tuo jahkailulinja alkaa olla tiensä päässä.

Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ehdotti, että Veikkauksen tuotot siirrettäisiin valtion budjettiin vuoden 2024 alusta. Samaa ehdotti keväällä entisen Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen vetämä työryhmä.

Jos Veikkauksen tuotot siirrettäisiin valtion budjettiin, päättäjät pystyisivät hallinnoimaan julkisen rahan jakautumista kokonaisvaltaisesti. Silloin rahanjakopäätösten taustalla näkyisivät arvot.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi