Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Etelä-Karjalan koulujen karanteeneista tuskin päästään nopeasti eroon – Virusta on väisteltävä viimeiseen asti, mutta jos se osuu kohdalle, pitää ajatella myös muita

Elokuinen kouluvuoden alku näyttää sujuvan Etelä-Karjalassa pahimpien uhkakuvien mukaisesti. Takana on viikko opiskelua, ja koronakaranteeneja on jo päällä useammassa oppilaitoksessa.

Imatran yhteislukiossa ja Lappeenrannan Kimpisen lukiossa opiskelijoita on komennettu koteihin kolmatta sataa. Saimaan ammattiopistossa koronatartunnat siirsivät karanteeniin opiskelijoita sekä Imatran että Lappeenrannan yksiköissä. Perusasteen puolella opetusryhmiä opettajineen on karanteenissa Lappeenrannassa Sammonlahden ja Kimpisen yläkouluissa.

Opiskelijoista löytyy varmasti pieni vähemmistö, jota parin viikon ylimääräinen pätkä kevyemmällä kontrollilla ei haittaa. Valtaosa näkee kuitenkin pitemmälle. Etäopetuksen tuottamat vaikeudet uusien asioiden omaksumisessa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä tiedetään.

Viranomaiset eivät lupaa nopeaa helpotusta. Kuntatasolla nykytilanteen arvioidaan jatkuvan pitkälle syksyyn. Etelä-Karjala siirtyi tiistaina koronan järeimmälle tasolle leviämisvaiheeseen, ja on todennäköistä, että isotkin karanteenit saavat jatkoa. Samalla oppilaitoksissa kasvaa paine järjestää rinnakkain sekä etä- että lähiopetusta. Yhtäläisten oppimismahdollisuuksien turvaamisessa on vielä työtä tehtävänä.

Korona leviää pitkälti vapaa-ajan kanssakäymisessä. Virus tuodaan usein kouluihin perhe- tai kaveripiirissä saadun tartunnan kautta. Oppilaitosten varotoimet ovat estäneet tehokkaasti jatkotartunnat, mutta on selvää, että isoissa ryhmissä on riski myös isoille tapausmäärille.

Näkymättömän vihollisen edessä voikin olla voimaton olo. Paljon on silti myös nuorten omissa käsissä. Mitä nopeammin esimerkiksi testeihin mahdollisten oireiden jälkeen hakeudutaan ja positiivisesta tuloksesta kerrotaan, sitä tehokkaammin altistuneita päästään rajaamaan. Samalla viruksen leviämisen reitit vähenevät.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi