Pääkirjoitus: Iso osa Etelä-Karjalan pienyrityksistä tarvitsee jatkajan

Ilkka Pohjalainen

Etelä-Karjalassa on ainakin tuhatkunta yritystä, jotka tarvitsevat jatkajan seuraavan viiden vuoden aikana. Arvio on Etelä-Karjalan Yrittäjien projektipäällikkö Tarmo Sorosen. Hänellä on omassa tietokannassaankin kolmisen sataa yritystä ja yrittäjää, jotka etsivät jatkajaa näkyvästi tai hiljaisesti. Suomen Yrittäjien mukaan tilanne on samankaltainen koko maassa. Pienyritysten eli alle kymmenen henkilöä työllistävien yritysten kauppoja pitäisi järjestön mukaan tapahtua miltei kaksinkertaista tahtia nykyiseen verrattuna (Yle 11.8.).

Suomen Yrittäjien hiljattain tekemän kyselyn mukaan pienyritysten omistajat ja vastuulliset ovat Etelä-Karjalassa muuta maata ikääntyneempiä, mikä osaltaan korostaa jatkajaongelmaa.

Moni omistajanvaihdos junnaa siinä, että yrittäjä samaistuu yritykseensä ja elämäntyöhönsä niin voimakkaasti, ettei osaa ajatella sen ulkopuolista elämää. Joku taasen ei saa aikaan aloitetta myyntiruljanssista. Tietysti myös halukkaista jatkajista ja ostajista on pulaa. Moni perustaa mieluummin uuden yrityksen puhtaalta pöydältä kuin hankkii jo toimivan.

Kaikki jatkajaa kaipaavat yritykset eivät ole sellaisenaan myyntikunnossa, vaan kaipaavat usein ulkopuolisen ammattilaisen neuvomia korjausliikkeitä. Joissakin tapauksissa yritys ja sen osaaminen on yhtä kuin yrittäjä itse, ja osaaminen ei voi sellaisenaan siirtyä kaupassa. On myös yrityksiä, joiden liikeideasta aika on ajanut ohi.

Toimivan yrityksen ostaminen voi joka tapauksessa olla hyvä vaihtoehto uuden perustamiselle. Vaikka liikeidea ei olisi aivan uuden yrittäjän ajatuksia vastaava, se on usein tuunattavissa haluttuun suuntaan.

Vaikka jatkajaongelma on jäytävä, maakunnassa tarjolla ollut Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdospalvelu on päättymässä rahoituksen puutteessa. Palvelu on ollut hankerahoitteista. Maakuntaliitosta saatu Euroopan unionin rakennerahaston rahoitus on turvannut palvelun toteuttamisen, mutta nyt rahahana on sulkeutumassa.

Maakunnan elinvoiman ja vilkkauden kannalta pienet yritykset ovat tärkeitä myös siksi, että perinteinen raskas teollisuus ei enää tarjoa työpaikkoja entiseen malliin. Jatkajien löytäminen yrityksille on osa tätä kokonaisuutta, ja on siksi avainkysymys myös Lappeenrannan ja Imatran seutukunnilla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka