Pääkirjoitus: Rokotusten laajentaminen yläkouluikäisiin on tervetullut päätös, sillä lähiopetus pitää turvata kaikin keinoin

Ilkka Pohjalainen

Etelä-Karjala siirtyi taas kohonneiden tartuntalukujen takia koronan kiihtymisvaiheeseen. Eksoten mukaan nyt leviää erityisesti herkästi tarttuva viruksen deltamuunnos, ja etenkin nuoren väestönosan keskuudessa.

Rajoituksia ei kuitenkaan haluta tässä vaiheessa kiristää, mikä edellyttää ihmisiltä vastuullista käyttäytymistä.

Koulutyö alkaa lähiopetuksessa, mikä on erinomainen asia. Viime lukuvuonna koulut joutuivat tämän tästä erilaisiin etäopetus- ja vuorojärjestelyihin sekä karanteeneihin eri puolilla Etelä-Karjalaa. Vaikka rajuista muutoksista selvittiin pääosin upeasti, pitää kouluyhteisöjen nyt pyrkiä mahdollisimman normaaliin työskentelyyn.

Nuorison kouluhyvinvointi on heikentynyt voimakkaasti, kun lähiopetuksessa koettu yhteisöllisyys on ollut poissa. Näin todetaan tuoreessa tutkimuksessa, jota Helsingin Sanomissa esitteli kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro (HS 4.8.2021). Osa oppilaista on etäopetuksessa ollut vaarassa pudota vakavasti pois oppimistavoitteista.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on julkisuudessa kiirehtinyt opettajakunnan tehosterokotuksia. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstöä ei ole niin paljon, että luulisi systeemin tähän taipuvan. Eksotella ei ole ammattiryhmiä koskevia päätöksiä ainakaan toistaiseksi, mutta tehosterokotuksia on yleisesti ottaen pystytty aikaistamaan.

Torstaina hallitus teki erittäin tervetulleen päätöksen laajentaa koronarokotukset koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita. Yläkouluikäisille luvatun vapaaehtoisen rokotuksen yhtenä tarkoituksena on nimenomaan lähiopetuksen turvaaminen.

ilkka.pohjalainen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka