Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hiitolanjoella pysähtyi ensimmäinen turbiini, mutta koskien tarina on vasta alussa

Eteläkarjalainen taistelu vaelluskalojen puolesta on saanut järeän luokan erävoiton. Rautjärven Kangaskosken voimalassa sähköä jauhanut turbiini pysähtyi viime perjantaina. Voimalan sulkeminen laittaa vauhtia patorakennelmien purkamiselle ja kosken ennallistamiselle. Tulevina vuosina sama on edessä Lahnasenkoskella ja Ritakoskella.

Hiitolanjoen vapauttamiseen liittyvät voimalaitosten purut tekevät todeksi sen, mistä maakunnan pohjoispäässä on vuosikymmenet haaveiltu. Joessa elävä järvilohikanta on Suomessa viimeinen lajiaan. Kun rakenteet poistetaan kalan kulkua estämästä, muodostuu Hiitolanjoesta Laatokan ja Torsan vesistön väliin kolmen kosken virta, jolle vertauskohtia löytyy lähinnä pohjoisesta Suomesta, jos sieltäkään.

Hiitolanjoesta odotetaan paljon. Kalastus- ja virkistysmatkailu ovat korona-ajan voittajia. Kuutostien kupeessa olevassa kohteessa on tänäkin kesänä nähty runsaasti retkeilijöitä. Julkisella rahalla rakennetaan puitteita yritystoiminnalle, jolla matkailijavirrat saataisiin jättämään hyvinvointia jokivarteen.

Rautjärven kunnan rinnalla hanketta on ajanut Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö. Tukea ainutlaatuisen joen vapauttamiseen on kertynyt laajalti koko maakunnasta ja myös sen ulkopuolelta. Sitä tarvitaan jatkossakin. Turbiinin sammuminen on tärkeä etappi, mutta töitä on vielä paljon jäljellä.

Hanke sai tukevan lähtörahoituksen ostaessaan voimalat purettaviksi. Nyt juostaan kasaan varoja varsinaisiin toimenpiteisiin. Luonnon monimuotoisuuden tukeminen soveltuu onneksi erinomaisesti sekä valtion että paikallisten, vastuullisten toimijoiden rahoitusohjelmiin.

Kantaa koskien ennallistamiseen pääsee lompakollaan ottamaan todennäköisesti myös rivikansalainen. Virkistysaluesäätiö virittää keräystä Hiitolanjoen hyväksi vielä alkavalle syksylle.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi