Pääkirjoitus Humalassa halailu kannattaa jättää festivaaleilla väliin

Millainen vaikutus festivaalikesän käynnistymisellä on Etelä-Karjalan koronatilanteeseen? Ensi viikolla tämä alkaa hahmottua.

Lappeenranta avasi kuluvana viikonloppuna isojen tapahtumien pakan Rock in the City -festareilla. Imatra tulee viikon päästä perässä, kun We love to festival -tapahtuma järjestetään kulttuuritalo Virran puistossa.

Myös paljon muita kokoontumisia on, esimerkiksi voimamiesmittelö ja motocross-kisat Imatralla, nuorten urheilukisoja ja punkfestivaaleja Lappeenrannassa.

Tapahtumien käynnistyminen osuu hetkeen, jolloin tartuntamäärät ovat nousussa niin koko maassa kuin myös Etelä-Karjalassa. Samaan aikaan tartunnat painottuvat nuoreen väestöön, jolla rokotuskattavuus on vielä vähäinen. Erityishuomio kohdistuu nyt musiikkifestivaaleihin, koska kävijäjoukossa yleensä juuri nuoret ikäryhmät painottuvat.

Jokaisen festarikävijän kannattaakin muistaa, että voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa tilanteeseen. Humalassa halailu kannattaa jättää väliin, vaikka jälleennäkemisen riemua olisi ilmassa. Mikäli jälkikäteen tulee oireita, testeihin kannattaa mennä heti.

Sairastumisten kasvava määrä ei onneksi enää näy aiempaan tapaan sairaaloissa. Rokotukset ehkäisevät vakavaa tautimuoto, ja toisaalta nuoret ylipäätään harvoin sairastuvat koronan vakavaan muotoon.

Yksilön kannalta sairastumisen seuraukset voivat silti olla ikävät. Pitkäaikaisen long covid -taudin vaikutuksista ja kestosta ei vielä tiedetä paljon muuta kuin, että se aiheuttaa suorituskyvyn laskua. Tällä voi olla vaikutuksia esimerkiksi opiskeluun ja harrastuksiin, joten varovainen kannattaa olla.

Etelä-Karjalan koronatyöryhmä kokoontuu näillä näkymin seuraavan kerran elokuussa. Kaikkien yhteinen tahto varmasti on, että alueella pysytään perustasolla. Rokotusaikoja on sairaanhoitopiirin mukaan edelleen hyvin tarjolla.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka