Pääkirjoitus On myöhäistä havahtua tulvan riskeihin siinä vaiheessa, kun se näkyy ikkunasta – Suomenkin kannattaa ottaa opiksi Keski-Euroopan tulvista

Saksan liittokansleri Angela Merkel pyöritteli viikonloppuna päätään tulvatuhojen äärellä. Viime päivien tuhot ovat olleet suuremmat kuin missään luonnonkatastrofissa Saksassa lähes 60 vuoteen. Toistaiseksi tiedetään vajaan 200 ihmisen kuolleen.

Merkelin mukaan maan on nyt nopeutettava ilmastomuutoksen vastaista työtään.

Tulvat eivät ole Euroopassa uusi asia. Silti ilmastonmuutos tarkoittaa niiden muuttumista. Osassa maanosaa ne tulevat rajummiksi, etelässä käy kenties päinvastoin.

Suomen osalta vaikutukset ovat osittain arvailujen varassa. Ihan Saksan veroisia tulvia tänne ei ennusteta, mutta joka tapauksessa sateet lisääntyvät. Pakkasjaksojen vähentyessä tulvat voivat voimistua ja niitä voi syntyä uusille alueille.

Suomen kannattaakin kuunnella herkällä korvalla Keski-Euroopan oppeja. Vaikka varautuminen on aina vaikeaa, ainakin näitä voi pohtia:

Ensinnäkin, koska tuhoja ei voi kokonaan estää, kriisiosaaminen on tärkeää. Pelastustoimella pitää olla keinot ja käytännöt hallussa.

Toisekseen tiedon pitää kulkea niin viranomaisten kesken kuin kansalaisten suuntaan. On myöhäistä havahtua tulvan riskeihin siinä vaiheessa, kun se näkyy ikkunasta.

Kolmanneksi varautumisessa kannattaa tuijottaa maantiedettä, ei hallintorajoja. Saksassa osavaltioiden väliset erot on todettu jo aiemmin ongelmaksi.

Neljänneksi tuhoalueilla mietitään nyt, miten suojata rakennuksia nykyistä paremmin. Suomessakin rakentamisessa pitäisi huomioida ilmastonmuutoksen tuomat vaikutukset kuten lämpötilan nousu ja kosteuden lisääntyminen nykyistä paremmin. Vaikka asia on ollut jo pitkään pinnalla, rakentamismääräykset perustuvat vanhentuneisiin säämallinnuksiin.

Jos synkistä uutisista haluaa jotain hyvää hakea, Saksan ja Kanadan ääri-ilmiöt oletettavasti tuovat kannatusta komission viime viikon ehdotuksille uusista ilmastotoimista. Hyvä niin, sillä toimeen on ryhdyttävä.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka