Pääkirjoitus Veneilijöiden määrä on kasvanut korona-aikana reippaasti – Vesille ei kenenkään tarvitse eikä pidä lähteä ilman asianmukaisia taitoja

Koronapandemialla on ollut vaikutusta monelle alalle. Osa on kärsinyt voimakkaastikin, mutta osalle korona on ollut piristysruiske. Mökkikaupan lisäksi varsinkin venekauppa on kokenut voimakkaan kasvun, joka alkoi jo viime vuonna ja on ponkaissut varsinaiseen vauhtiin kuluvan vuoden aikana.

Vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana uusien veneiden rekisteröinnissä on ollut yli 30 prosentin kasvu ja viime vuonnakin päästiin 20 prosentin kasvuun.

On myönteistä, että joillakin aloilla taloudessa menee koronasta huolimatta edes kohtuullisesti, vai pitäisikö sanoa erinomaisesti. Kovin usein on viime aikoina kuultu, ettei uusia veneitä enää saada kesän toimituksiin, vaan varastot huutavat tyhjyyttään.

Toki kaikki veneiden ostajat eivät ole niitä, jotka ovat ulkomaanmatkojen mahdollisuuksien vähentymisen vuoksi päättäneet aloittaa uuden harrastuksen kotimaassa. Kaikki eivät kaunista veneiden myyntitilastoja, vaan myös veneiden vuokraustoiminta on korona-aikana noussut voimakkaasti.

Tosiasia on, että Suomen vesialueilla liikkuu nykyisin paljon enemmän veneitä kuin vielä jokunen vuosi sitten. Jokaisessa veneessä on kippari ja joillakin heistä on aikaisempaa kokemusta enemmän tai vähemmän, mutta myös ensikertalaisia joukkoon mahtuu.

Toivoa sopii, että mahdollisimman moni ensikertalainen – ja miksei kokeneempikin veneilijä – muistuttaa mieliin vesillä liikkumisen vastuun ja säännöt.

Vesille ei kannata lähteä luottaen hyvään onneen ja sähköisiin navigointilaitteisiin. Molemmat voivat jossain vaiheessa kääntää kipparille selkänsä.

Suomessa on tarjolla veneilykoulutusta sitä haluaville, joten kenenkään ei tarvitse lähteä pyyhältämään vesille ilman asianmukaisia taitoja. Kyse on kipparin oman ja matkustajien turvallisuuden lisäksi myös kanssaveneilijöiden turvallisuudesta.

Kesä on ollut helteinen, mutta siitä huolimatta on veneillessä hyvä pitää pää kylmänä.

antti-jussi.larvio@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka