Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sauli Niinistön suosio on huippulukemissa, vaikka presidentti laukoo harvoin mitään räväkkää – Hyvä maine ja maltillinen ulkopolitiikka kantavat

Suomalaiset pitävät todella paljon presidentti Sauli Niinistöstä. Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman mielipidetutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että Niinistö on onnistunut tehtävissään joko erittäin tai melko hyvin. Yli puolet kansasta pitää presidentin suoriutumista erittäin hyvänä.

Tulos on yksi parhaista Niinistön vuonna 2012 alkaneen presidenttikauden aikana.

Viime kuukausina Niinistö on pysytellyt turvallisen välimatkan päässä päivänpolitiikan kiihkeimmistä kysymyksistä. Hän on ottanut puolueista riippumattoman rauhallisen valtiomiehen roolin.

Alkuvuonna Niinistö tyynnytteli pääministeri Sanna Marinin (sd.) tiukkoja ulkopoliittisia kannanottoja esimerkiksi Kiinan ihmisoikeuskysymyksistä ja venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kohtelusta. Koronakriisissä Niinistö on ollut kansan rauhoittaja.

Moni muistaa, että pandemiatilanteen kiristyessä vuonna 2020 Niinistö esitti, että Suomeen perustettaisiin koronan hoitoon keskittyvä operatiivinen johtoryhmä eli nyrkki. Kannanotto kirvoitti kehuja ja kritiikkiä, mutta loppujen lopuksi se vaikutti pönkittävän Niinistön mainetta järkimiehenä.

Sen jälkeen mitään kovin painavaa ei ole presidentin suusta kuultu.

Ulkopolitiikassa Niinistö on vaalinut hyviä suhteita suurmaihin. Alkuvuodesta hän puhui Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Navalnyin vangitsemisen vaikutuksista Euroopan ja Venäjän suhteisiin. Sittemmin hän on keskustellut Krimin niemimaan tilanteesta myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Samalla Niinistö on suunnitellut valtionjohtajien huippukokousta Suomeen vuodeksi 2025.

Yleisvaikutelma on ollut se, että Niinistöllä on hyvät yhteydet moniin suurmaiden johtajiin. Hän on puhunut valtiovierailuilla tärkeistä ulkopoliittisista teemoista mutta ei ole suututtanut ketään. Se voi olla merkki siitä, että vaatimukset ovat olleet kevyitä. Toisaalta linja on ollut suomalaisen ulkopolitiikan perinteen mukainen: rauhallinen, diplomaattinen ja pragmaattinen.

Viimeisimmäksi presidentti nousi otsikoihin kehumalla jalkapallomaajoukkueen otteita. Se on maineenhallinnan hyvää perustyötä.

aapo.mentula@kaakonviestinta.fi