Pääkirjoitus Hyvä tavoite: ruokapöytiin halutaan lisää kotimaista kalaa

Valtioneuvosto teki viime viikolla periaatepäätöksen ohjelmasta, jolla edistetään kotimaisen kalan käyttöä.

Tavoitteena on, että vuoteen 2035 mennessä suomalaiset söisivät keskimäärin 2,5 annosta kalaa viikossa, kun sitä nyt syödään noin 1,7 annosta. Kotimaisen kalan osuutta ruokavaliossa halutaan lisätä, sillä nykyisin suomalaisten ostamasta kalasta vain 20 prosenttia on kotimaista.

Vientiin menevän pyydetyn kalan määrän valtioneuvosto haluaa kasvavan 40 prosenttia. Viennin arvo kuitenkin jopa nelinkertaistuisi, koska kalaa vietäisiin ulkomaille jalostettuna.

Kalanviljelyn tuotanto halutaan kolminkertaistaa kuitenkin niin, että kasvu ei vaaranna vesien hyvää laatua. Myös viljellyn kalan jalostusastetta halutaan merkittävästi nostaa.

Kalatuotteiden kauppatase on nyt 350 miljoonaa euroa alijäämäinen. Valtioneuvoston tavoittelema kalatuotteiden viennin arvon nousu tasapainottaisi Suomen koko kauppatasetta noin 200 miljoonalla eurolla.

Pyydetyn kalan käytön lisäämistavoite koskee etenkin silakkaa, mutta myös sisävesikaloja. Esimerkiksi pienen muikun ja särjen käyttöä valtioneuvosto haluaa lisätä.

On pitkälti Järvi-Suomen kalastajista kiinni, kuinka paljon kotimaisen kalan käytön lisäämiseen tähtäävä ohjelma Järvi-Suomea hyödyttää.

Ohjelman yksityiskohtaisista toimista päätetään tuonnempana, mutta luvassa on tukea tuotekehitykseen, jonka tavoitteena on kehittää maistuvia tuotteita. Myös aloittaville kalastajille on luvassa tukea.

Keskeinen osa ohjelmaa on myös pyydysten kehittäminen muun muassa siten, että Järvi-Suomen norppavesillä ammattikalastus ja norpan suojeleminen olisivat entistä vähemmän ristiriidassa keskenään.

Kotimaisen kalan käytön edistäminen on hyvä tavoite. Vaihtotaseen lisäksi se kohentaa ihmisten terveyttä ja myös vesistön tilaa. Sitäpaitsi on mukavaa saada syötäväkseen uusia, hyvänmakuisia kalatuotteita.

jaana.hanninen@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka