Pääkirjoitus: Koronarokotteen ottamista ei pidä lykätä tai väistää mukavuussyistä – Kansalaisten on kannettava oma vastuunsa taistelussa tautia vastaan

Anssi Mehtälä

Koronavirustilanne elää ja vaihtelee päivittäin ja paikalliset vaihtelut ovat edelleen suuria koko kaakkoisen Suomen alueella.

Paikallisia tartuntaketjuja syntyy edelleen ihmisten liikkumisen ja muiden sosiaalisten kontaktien lisääntyessä, mutta onneksi ketjut saadaan myös suhteellisen nopeasti hallintaan terveysviranomaisten tehokkaan jäljitystoiminnan ansiosta.

Parempaan ollaan näillä näkymin kuitenkin menossa, rokotteiden ansiosta. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta antaa reilusti yli 90-prosenttisen suojan koronavirusta vastaan. Rokotteet näyttävät olevan tehokkaita myös uusinta muunnosta, deltavarianttia vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii myös sitä mahdollisuutta, että ainakin joillekin ryhmille annettaisiin myös kolmas rokoteannos. Varautuminen Suomessa näyttää olevan hyvällä tasolla.

Kaakkois-Suomen sairaanhoitopiireissä on ensimmäisen rokotusannoksen saanut jo reilusti yli 60 prosenttia kansalaisista. Joissakin sairaanhoitopiireissä luku lähentelee jo 70 prosenttia ja toisten rokotusten antaminen on edennyt vauhdikkaasti.

Keskelle lomakautta ajoittuva rokotuskampanja on saanut monet esittämään toiveita siitä, että rokotuksen voisi ajoittaa itselle sopivampaan ajankohtaan tai siirtää rokotuksen kesämökkipaikkakunnalle.

Tällainen on ajattelematonta ja itsekeskeistä toimintaa tilanteessa, jossa jokaisen kansalaisen pitäisi ottaa vastuuta siitä, että epidemia saataisiin kuriin ja kohti syksyä mentäisiin normaalistuvassa tilanteessa.

Säätäminen rokotusaikojen kanssa kuormittaa tarpeettomasti terveysviranomaisia, joiden pitäisi keskittyä oleelliseen eli kansalaisten rokotussuojasta huolehtimiseen.

Yhteiskunta tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden saada maksutta tutkitun tehokas suoja vaarallista virusta vastaan.

Vähintä, mitä kansalainen voi tehdä, on ottaa rokotus vastaan annettuna aikana annetussa paikassa. Se ei ole kohtuuton vaatimus kenellekään.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka