Pääkirjoitus: Tapahtumia järjestetään Etelä-Karjalassa nyt henkeä pidätellen – Ihmiset kaipaavat kokoontumisia, mutta niiden jatko vaatii osallistujilta vastuullisuutta

Mari Pajari

Etelä-Karjalan kesässä otetaan askeleita kohti uutta normaalia. Lämpimät säät ovat houkutelleet ihmiset liikkeelle. Etenkin tapahtumien, konserttien tai pelien yhteydessä on nähty jo isojakin joukkokokoontumisia.

Imatralla entisten aikojen kansanjuhlaa vietettiin viime viikolla, kun big band -kurssilaisten konsertit raikuivat kävelykadulla. Lappeenrannassa viikonloppuna satamaan levittäytyneet kansainväliset markkinat vetivät päivästä toiseen käytävät ruuhkaisiksi.

Etelä-Karjalan koronaryhmä linjasi tiistaina maakunnan pysyvän yhä epidemian perustasolla. Vaikka ilmaantuvuusluku huitelee jo lähellä Suomen kärkeä, asettavat terveysviranomaiset sen syyksi itäisen naapurin. Maakuntaan jääneet tartunnan saaneet ovat toimineet pitkälti vastuullisesti ja jatkotartunnat on voitu jäljittää.

Näin on oltava myös jatkossa. Tapahtumat osoittavat, että ihmisillä on valtava tarve kokoontua ja nauttia kulttuurista, urheilusta tai vain yhdessäolosta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri muistuttaa kuitenkin kerta toisensa jälkeen, että epidemia ei ole ohi. Käsihygienia, etäisyydet ja kasvomaskit ihmisjoukoissa ovat yhä paikallaan.

Sekä kansaa että terveyden ammattilaisia kiinnostaa, miten tästä eteenpäin. Rokotekattavuus Etelä-Karjalassa kasvaa vakuuttavasti. On jo hyvin tiedossa, että sairaalahoitoon päätyy enimmäkseen rokottamattomia tartunnan saaneita. Suhtautuminen mahdollisesti pysyväksi riesaksi tulleeseen virukseen olisi hyvä tehdä yhteiskunnan tasolla, sillä yksilöiden kohdalla arvioita siitä tehdään jo.

Samalla, kun pelko sairastumisesta hälvenee, kasvaa riski tartuntojen yllättävistä ryppäistä. Raadollinen esimerkki siitä on Imatran Pallo-Veikkojen Lunta tupaan -tapahtuma, joka jouduttiin nopealla aikataululla siirtämään joukkueen koronatapausten vuoksi. Seura valmisteli tapahtumaa jo viime kesäksi. Taakse jää valtava määrä turhaa työtä ja kattamattomia kuluja.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka