Katukanava: Sote-ratkaisu ei saa tuottaa tuplakuluja terveydenhoitoon – Aluevaltuusto voi paikata uusien lakien reikiä

Ensi vuoden alussa valittavat maakunnalliset aluevaltuustot päättävät siitä, miten esimerkiksi Imatralla ja muualla Etelä-Karjalassa päästään lääkäriin tai saadaan sosiaalipalveluja vähän yli vuoden päästä, siis ihan kohta.

Julkinen taho ei pysty, eikä ole enää pitkään aikaan pystynyt yksin tuottamaan joustavaa, laadukasta ja kustannustehokasta sosiaali- ja terveydenhoitoa Etelä-Karjalaan eikä muuallekaan. Mitä se tilanteesta kertoo, että esimerksi Imatran kaupunki ostaa työterveyshoidon Mehiläiseltä?

Kolmannes Suomen terveyskeskusten lääkäreiden tehtävistä on vailla vakinaista tekijää. Avuksi tarvitaan edelleen yksityisten yritysten tuottamia palveluja, ulkoistamalla tai alihankintana.

Erittäin tärkeää on, että työterveyshuollon ja julkisen erikoissairaanhoidon yhteistyö on saumatonta. Työterveyshuollon lähetteillä pitää siis päästä julkiseen erikoissairaanhoitoon niin kuin nytkin.

Jos linja kiristyy, potilas lähtee jonottamaan julkiseen terveydenhoitoon saadakseen hoitoa tai tutkimuksia, joiden tarve on jo kertaalleen pätevästi todettu. Veronmaksajat maksavat toiseen kertaan sen, jonka työntekijän työnantaja on jo maksanut.

Uusilla aluevaltuustoilla on iso rooli myös siinä, missä ja millaisia palveluja maakunnassa on tulevaisuudessa tarjolla. On kohtuullista odottaa, että vaikkapa lääkärin vastaanotolle tai sosiaalityöntekijän puheille pääsee omassa kunnassa nopeasti.

Sote-ratkaisun valuvikoja korjataan vielä pitkään. Alueilla voidaan luoda hyviä käytäntöjä, jotka ohjaavat myös lainsäädäntötyötä. Ei ehkä kuluvalla hallitus- ja vaalikaudella, mutta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen kyllä, jos kansa niin päättää.

Pasi Saajanlehto

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Imatra

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka