Pääkirjoitus Imatralla nostettiin salkoon sateenkaarilippu, ja jo oli aikakin – Oman kylän urheilutähdestä Senni Salmisesta on tullut monen itseään etsivän nuoren esikuva

Meneillään on sateenkaariväen juhlaviikko. Pride-viikko nostaa esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Viikkoa ja pridetapahtumia vietetään, jotta jokainen voi tuntea olevansa arvokas. Tuen osoitukset tapahtumissa sekä sosiaalisessa mediassa vankistavat tasa-arvoista yhteiskuntaa, ja näyttävät myös maailmalle edelläkävijyyttä.

Imatralla seksuaalivähemmistöjen asian on nostanut upealla tavalla esille huippu-urheilija Senni Salminen. Salminen toimi myös nyt viikon avaajana. Imatran urheilijoiden loikkaaja on saanut kevään menestyksensä myötä käydä läpi lukuisissa medioissa elämänvaiheitaan ja sitä, miten hän kasvatti rohkeutta tulla esiin omana itsenään.

Salmisen tarina on tärkeä. Urheilijan tie on jo valmiiksi esteiden ja epäonnistumisten yli kipuamista. Salmisen taivalta on painanut tietous siitä, että hänellä on muille jotakin kerrottavaa. Askel askeleelta Salminen rohkeni avautua ystävilleen, perheelleen ja valmentajalleen. Viimeinen porras julkisuuteen on nostanut imatralaisurheilijan monen identiteettinsä kanssa kipuilevan nuoren esikuvaksi.

Nuoruus on ollut kautta sukupolvien hapuilun aikaa. Nyt lähes joka luokalta löytyy seksuaalisuuttaan ja myös sukupuoltaan pohtivia ikätovereita. Moniarvoisuus onkin tämän päivän nuorille arkipäivää. Vanhemmilla ikäluokilla on paljon opittavaa siitä välittömyydestä ja hyvää tarkoittavasta uteliaisuudesta, jolla nuoret toisiaan tukevat.

Imatran kaupunki juhlisti tänä vuonna Pride-viikkoa ensimmäistä kertaa. Voi todeta, että oli aikakin. Kuntapäättäjät kautta maan ovat menneinä vuosina kipuilleet löytääkseen oikean tavan tuoda vähemmistöjen asemaa esiin. Sateenkaarilippu Ukonniemen lippusalossa ei ole vielä ratkaisu kaikkeen, mutta se on erinomainen alku.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka