Pääkirjoitus: Pykälien mukaan Ruokolahden ja Anu Sepposen tiet johtavat nyt yhteen, mutta on pieni ihme, jos sopu löytyy – Viime syksyn sanailun jälkeen yhteistyö voi olla tervanjuontia

Mari Pajari

Ruokolahden kunnanjohtajavalinta on jälleen otsikoissa. Viime syksynä valtakunnallistakin julkisuutta niittänyt valinta sai nyt jämäkän linjauksen Itä-Suomen hallinto-oikeudesta. Oikeuden päätöksen mukaan Ruokolahden kunta toimi lainvastaisesti, kun se syrjäytti kertaalleen virkaan valitun Anu Sepposen värikkäiden sopimusneuvottelujen päätteeksi.

Sepponen on siten Ruokolahden kunnanjohtaja. Istuminen yhteisen pöydän ääreen sopimusta kirjoittamaan näyttää silti kaukaiselta, kun muistellaan syksyisiä käänteitä. Sepponen antoi kitkeriä kommentteja sopimusneuvottelujen etenemisestä. Kunnanvaltuuston enemmistö asettui lähes huutokaupan malliin heikentämään Sepposelle tarjottua sopimusta. Neuvotteluja vetäneet poliitikot valittelivat luottamuspulaa.

Sepposen ajatuksia tilanteesta voi vain arvailla. Yhä Rautalammilla kunnanjohtajan virkaa toimittava imatralainen ei ota asiaan tässä vaiheessa kantaa. Edelliskerralla Sepponen ilmoitti paikan vastaanottamisesta viime tipassa, joten Ruokolahti tuskin odottaa nopeaa ratkaisua. Painetta päätökselle lienee enemmän nykyiseltä työnantajalta, jolta virisi kritiikkiä alkuperäisen haun yhteydessä. Sepponen on Ruokolahden jälkeen ollut Etelä-Karjalassa mukana myös Luumäen ja Imatran kuntajohtajahauissa.

Politiikassa muisti on usein lyhyt ja takit kääntyvät vauhdikkaasti. Ruokolahdella kuntapolitiikkaa tehdään myös hyvin käytännönläheisesti. On siis mahdollista, että jos Sepponen ottaa viran ensi syksynä vastaan, vanhat kaunat niellään ja lähtö otetaan nollapisteestä.

Muutamat neuvottelukahvit tosin tarvitaan, jotta yhteistyöstä katoaa tervanjuonnin maku. Vastaantuloa kun odotetaan vain toiselta osapuolelta. Ruokolahti lyö tiskiin Sepposen aiemmin tyrmäämät ehdot. Niiden takana on nyt laki, joten ei ole tarvetta liennyttää.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka