Pääkirjoitus: Enemmistön maakuntavaltuustoon saava Lappeenranta on voinut jyrätä jo nyt, mutta päättäminen on ollut sopuisaa – Ensi vaalikaudella yksituumaisuus on entistä tärkeämpää

Mari Pajari

Väkimäärän lasku Etelä-Karjalassa näkyy päätöksenteossa. Aikanaan alueen väkiluvun mukaan määritelty maakuntavaltuuston koko putoaa 30 jäsenestä 28:een.

Alle 5000:n asukkaan kunniksi muuttuneet Ruokolahti ja Parikkala menettävät uudessa maakuntavaltuustossa kumpikin toisen paikkansa. Lappeenranta saa yksinkertaisen enemmistön 15 paikallaan, Imatra säilyttää kuusi paikkaa ja lopuilla jäsenkunnilla on jatkossa yksi paikka kullakin.

Maakuntaliitto saattaa tuntua rivikansalaisesta vieraalta toimijalta. Liiton kautta kulkee kuitenkin miljoonia euroja hankerahoja maakunnan eri puolille. Maakuntavaltuusto on kuntayhtymän ylin päättävä elin, ja vaikuttaa osaltaan rahojen jakautumiseen.

Yksi kunnittain kiinnostavimmista asioista on jäsenosuuksien määräytyminen. Liiton perusta pyörii pitkälti rahoilla, jotka on pulitettu maakunnan asukkaiden taskuista. Tälle rahalle kunnissa luonnollisesti halutaan vastinetta.

Paikkaluvun lasku ei lopulta tuo suurta muutosta. Lappeenrannalla on ollut jo nyt puolet maakuntavaltuuston paikoista ja sen päälle puheenjohtajan nuija. Valtuusto on ollut kuitenkin varsin sopuisa paikka. Äänestyksiä ei juurikaan ole, koska asiat pureskellaan valmiiksi maakuntahallituksessa ja maakunnan yhteistyöryhmässä (MYR).

Näin toiminnan on syytä myös jatkua. Maakuntaliiton on katsottava asioita koko Etelä-Karjalan näkökulmasta. Liiton tärkeimpiä tehtäviä on edunvalvonta, jossa menestyminen edellyttää alueen kunnilta yksituumaisuutta.

Lappeenrannalla on nyt entistä isompi vastuu maakuntahengen kohottamisessa. Tulevalla vaalikaudella Etelä-Karjalan on saatava viestiään läpi sekä väylähankkeiden edistämisessä että EU-rahojen jaossa. Mitä nopeammin uusi valtuusto puhaltaa yhteen hiileen, sitä rivakammin se myös pääsee auttamaan paikallista elinkeinoelämää jaloilleen koronaiskun jälkeen.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka