Pääkirjoitus Erämuseo loksautteli palasia Imatralla tavalla, jota kukaan ei olisi uskaltanut vielä hetki sitten toivoakaan

Imatra sai tällä viikolla odotetun uutisen. Valtakunnallisen erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikasta käyty kisa kääntyi Vuoksen varrelle. Uusi museo nousee Mansikkalaan nykyisen kaupungintalon tiloihin. Avajaisia museossa vietetään näillä näkymin vuosien 2024–2025 aikana.

Museosta käytiin aito kilpailu. Tarjolla oli ensin isompi joukko paikkakuntia, joista loppumetreille jäivät kolme: Imatra, Pyhtää ja Riihimäki. Osa tarjokkaista pudottautui kisasta pois omatoimisesti. Esimerkiksi Oulu ja Rovaniemi pitivät hintaa liian kovana.

Imatra löi pöytään Museoviraston mukaan parhaimman tarjouksen. Hintakin tiedetään. Investointiin kaupunki aikoo löytää 14 miljoonaa euroa, ja vuosittaiseen ylläpitoon 400 000 euroa. Myös perustettavan museosäätiön pääomaan sijoitetaan.

Summat ovat suuria. Kaupunki on kuitenkin ajanut hanketta yksituumaisesti ja hetkittäin jopa hurmoshengessä. Panostuksen uskotaan maksavan itsensä takaisin. Uuden museon matkailijavirroista odotetaan piristystä paikalliseen palvelusektoriin. Imatra on jo valmiiksi vetovoimainen turistikohde. Museo voi tavoittaa aivan uusia kävijäryhmiä. Jos on vieraillut Punkaharjun Lustossa tai Inarin Siidassa, tietää, millaisia elämyksiä tämän päivän museot voivat tarjota.

Iloon museon saamisesta kätkeytyy Imatralla kuitenkin käytännöllinen puoli. Palaset loksahtivat nyt paikoilleen tavalla, jota kukaan ei olisi vielä hetki sitten uskaltanut unelmoida. Tyhjenevä kaupungintalo saadaan uuteen käyttöön. Digiaikaan loikanneet kaupungintalon toiminnot saadaan virtaviivaistettua Imatrankoskelle. Aika moni näkee museopäätöksessä myös viimeisen niitin vanhan Napinkulman arkkuun ja ratkaisevan sykäyksen uuden rakennuksen nousemiselle.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka